PROBAJTE OVO!

Kakav hit! Iako smo mislili da je to nemoguće, ova jednostavna marinada ljetne rajčice je učinila još boljima

Poslužite je kao salatu, kao dodatak tostiranom kruhu ili je ubacite u sendvič. Svako jelo učinit će još boljim!

Iako smo donedavno bili sigurni kako su sočne ljetne rajčice najbolja hrana već same po sebi, kada smo ih isprobali marinirane, shvatili smo da itekako mogu postati još bolje.

Na društvenim smo mrežama, naime, naišli na ideju mariniranih rajčica i odmah odlučili cijelu stvar testirati kod kuće. Recept nismo ni čitali, dovoljno nam je bilo vidjeti da glavnu ulogu u marinadi igra soja sos, a zatim smo ostatak sastojka prilagodili svom ukusu i željama. I dobili jelo kojeg se nismo mogli zasititi. Cijeli tanjur mariniranih rajčica pojeli smo brže nego ikada, a inače stvarno volimo rajčice.

image
Unsplash/

Kako napraviti marinirane rajčice?

Sve što će vam trebati bit će velika, sočna rajčica, slatka i kiselkasta u isto vrijeme. Nasjeckajte je na kockice i stavite u zdjelicu ili dublji tanjur. Dodajte soja sosa toliko da prekrije rajčicu, nekoliko žlica, nemojte pretjerivati. Dodajte i žličicu sezamova ulja i žličicu rižina ili nekog drugog octa koji vam je pri ruci. Dobro promiješajte, isprobajte i po potrebi dodatno začinite. Ostavite da rajčica tako stoji 10 do 20 minuta na sobnoj temperaturi ili, ako je nećete odmah koristiti, pokrivena u hladnjaku. Prije posluživanja po rajčici možete posipati i tostirani sezam.

image
Milan2099/Getty Images

Stajanjem u marinadi, slatkoća i kiselina rajčice još će više doći do izražaja, a samo jelo poprimit će onaj bogati umami okus, koji će u ustima istovremeno biti zabavan i uzbudljiv. Orašaste note tostiranog sezama lijepo će zaokružiti rajčicu pa, ako vam je pri ruci, nemojte ga propustiti posipati po vrhu prije posluživanja.

image
Lidija Lončarić/

Kako je još koristiti?

Osim kao salatu, rajčicu možete marinirati i narezanu na ploške srednje debljine pa ih koristiti za pripremu sendviča. Prije nego što ploške stavite između dvije kriške kruha, bilo bi ih dobro samo lagano osušiti papirnatim ubrusom, kako sendvič prebrzo ne bi postao gnjecav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 07:31