PODSJEĆAJU NA SHAKSHUKU

Imamo provjereno dobar recept za najmekša peciva! Ovaj put napunili smo ih rajčicom, ispalo je odlično

Ova shakshuka peciva spoj su mekanog domaćeg tijesta, mirisnog umaka od rajčica i začinskog bilja te kremastog jajeta

Novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić već nekoliko godina sanja o vlastitoj pekarnici. Nedavno je odlučila na jedan dan ostvariti taj san: okupila je prijatelje u parku iza zgrade i poslužila im ono što bi voljela nuditi u svojoj zamišljenoj pekarnici. Vodila se sezonom i birala je najbolje ljetne sastojke, od šalše od rajčica do pohanih tikvica i svježih bobica. Planove je mijenjala sto puta, a priprema desetak jela u dva dana bila je pravi izazov, pogotovo jer je morala žrtvovati sourdough i koristiti obični kvasac. Uz pomoć prijatelja i savjete iskusnijih, na kraju je uspjela složiti osam recepata na koje je stvarno ponosna. Najljepši dio? Gledati ekipu kako uživa i prazni stol, kao da je na trenutak stvarno otvorila vrata svoje male pekarnice.

image
Darko Tomas/Cropix

SHAKSHUKA BUNS ILI, PO DOMAĆI, PECIVA SA ŠALŠOM I JAJEM

​Za peciva će vam trebati:
500 g brašna
250 g mlakog mlijeka
25 g svježeg kvasca (jedna kockica)
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica šećera
1 žličica soli
100 g maslaca
1 jaje za premazivanje

Za punjenje:
oko 500 g cherry ili druge vrste rajčica
2 šalote
2-3 režnja češnjaka
2 žlice kapara
prstohvat šećera
sol i papar
svježi origano, bosiljak, timijan

Dodatno:
jaje
svježe začinsko bilje
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Peciva napravite tako da u mlijeko najprije stavite kvasac i šećer i pustite da se zapjeni. Zatim sve zajedno dodajte u brašno, ubacite i jedno jaje i jedan žumanjak i sol pa umijesite tijesto. Kada se formirala kugla, dodajte kockicu po kockicu omekšalog maslaca. Nastavite mijesiti dok ne dobijete sjajnu kuglu. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, slobodno dodate još malo brašna, ali nemojte pretjerivati. Mora ostati meko. Pustite da se diže 40 minuta do sat vremena, dok se ne udvostruči. Premijesite ga na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte kuglice od 80 ili 100 grama. Stavite ih u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje, prekrijte i dižite još 30-ak minuta.

Premažite jajem, pospite posipom po želji i pecite 40-ak minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprime boju. Umak napravite tako da na maslinovu ulju najprije pirjate sitno sjeckani luk. Dodajte zatim češnjak, kapare (a može i malo tekućine od kapara), šećer i sol, a onda i sjeckanu rajčicu. Kuhajte dok ne dobijete gusti umak i pred kraj umiješajte svježe začinsko bilje (origano, bosiljak, timijan). Jaja skuhajte po želji. Kada su peciva gotova i još mekana, izdubite ih u sredini, napunite umakom od rajčice i dodajte polovicu jaja. Pokapajte s malo maslinova ulja, soli i papra i dodajte još malo začinskog bilja po želji.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija Na Naslovnici: Tomislav Krišto/cropix/

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 08:37