Novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić već nekoliko godina sanja o vlastitoj pekarnici. Nedavno je odlučila na jedan dan ostvariti taj san: okupila je prijatelje u parku iza zgrade i poslužila im ono što bi voljela nuditi u svojoj zamišljenoj pekarnici. Vodila se sezonom i birala je najbolje ljetne sastojke, od šalše od rajčica do pohanih tikvica i svježih bobica. Planove je mijenjala sto puta, a priprema desetak jela u dva dana bila je pravi izazov, pogotovo jer je morala žrtvovati sourdough i koristiti obični kvasac. Uz pomoć prijatelja i savjete iskusnijih, na kraju je uspjela složiti osam recepata na koje je stvarno ponosna. Najljepši dio? Gledati ekipu kako uživa i prazni stol, kao da je na trenutak stvarno otvorila vrata svoje male pekarnice.
SHAKSHUKA BUNS ILI, PO DOMAĆI, PECIVA SA ŠALŠOM I JAJEM
Za peciva će vam trebati:
500 g brašna
250 g mlakog mlijeka
25 g svježeg kvasca (jedna kockica)
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica šećera
1 žličica soli
100 g maslaca
1 jaje za premazivanje
Za punjenje:
oko 500 g cherry ili druge vrste rajčica
2 šalote
2-3 režnja češnjaka
2 žlice kapara
prstohvat šećera
sol i papar
svježi origano, bosiljak, timijan
Dodatno:
jaje
svježe začinsko bilje
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Peciva napravite tako da u mlijeko najprije stavite kvasac i šećer i pustite da se zapjeni. Zatim sve zajedno dodajte u brašno, ubacite i jedno jaje i jedan žumanjak i sol pa umijesite tijesto. Kada se formirala kugla, dodajte kockicu po kockicu omekšalog maslaca. Nastavite mijesiti dok ne dobijete sjajnu kuglu. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, slobodno dodate još malo brašna, ali nemojte pretjerivati. Mora ostati meko. Pustite da se diže 40 minuta do sat vremena, dok se ne udvostruči. Premijesite ga na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte kuglice od 80 ili 100 grama. Stavite ih u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje, prekrijte i dižite još 30-ak minuta.
Premažite jajem, pospite posipom po želji i pecite 40-ak minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprime boju. Umak napravite tako da na maslinovu ulju najprije pirjate sitno sjeckani luk. Dodajte zatim češnjak, kapare (a može i malo tekućine od kapara), šećer i sol, a onda i sjeckanu rajčicu. Kuhajte dok ne dobijete gusti umak i pred kraj umiješajte svježe začinsko bilje (origano, bosiljak, timijan). Jaja skuhajte po želji. Kada su peciva gotova i još mekana, izdubite ih u sredini, napunite umakom od rajčice i dodajte polovicu jaja. Pokapajte s malo maslinova ulja, soli i papra i dodajte još malo začinskog bilja po želji.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....