Zapečeni užitak

Recept za savršeno pečene mlade krumpire koji zaslužuju glavnu ulogu na vašem tanjuru

 Berislava Picek/Cropix
Naša suradnica Željka Klemenčić za ljeni broj magazina Dobra hrana otkrila je kako uz malo truda pripremiti najukusnije pečene krumpire
Naša suradnica Željka Klemenčić za ljeni broj magazina Dobra hrana otkrila je kako uz malo truda pripremiti najukusnije pečene krumpire

Krumpir je najučestaliji sporedni lik na našim tanjurima, osuđen da bude lijeni prilog u nedostatku vremena i inspiracije. Ali prvi mladi krumpiri, oni toliko tanke kore da ih ne treba guliti, nego samo dobro očetkati, zaslužuju zasjati u glavnoj ulozi. Mladi krumpir slađi je od starog, čvrst je i dobro zadržava formu, pa je idealan za salate s bogatim aromama. A ako ćete ih "samo peći" - dajte im barem malo dodatne pažnje jer to zaslužuju.

Nakon recepta za osvježavajuću krem juhu od mladog krumpira, špinata i peršina, danas vam donosimo recept naše suradnice Željke Klemenčić za ukusne Hasselback krumpire.

image
Berislava Picek/Cropix

HASSELBACK KRUMPIRI

Trebat će vam:

  • veći krumpiri podjednake veličine
  • listići slanine
  • maslinovo ulje
  • začini po želji

Priprema:
Hasselback je čuveni način rezanja krumpira na listiće koji je dobio ime po švedskom restoranu Hasselbacken. Krumpire zarežite nožem na tanje listiće, ali ne do kraja, tako da s donje strane ostanu u komadu. Između zareza pažljivo slažite tanke ploške slanine (ali može i sira, rajčice ili tikvica). Sve zalijte maslinovim uljem, posolite i po želji začinite slatkom ili ljutom paprikom. Krumpire pecite u pećnici dok površina ne bude lijepo hrskava, a unutrašnjost ostane mekana - oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija na naslovnici: Tomislav Krišto/Cropix

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 02:09