Tradicionalni recepti

Kako napraviti klasične, a kako prave zagorske kuhane štrukle doznali smo na licu mjesta

Potraga za pravim zagorskim štruklima odvela nas je u Sveti Križ Začretje, na jedno od samo četiri mjesta gdje se može pojesti ovaj certificirani specijalitet, koji nosi europsku oznaku zaštićenog zemljopisnog proizvoda

Klasični zagorski štrukli rade se tako da se jastučići punjeni sirom samo zapeku, bez preljeva i premaza, a tako ih cijeli život radi i Štefanija Kos u Svetom Križu Začretju, koja nam je za aktualni broj magazina Dobra hrana otkrila recept i za zapečene te kuhane štrukle. Na njezinom obiteljskom Agroturizmu Kos, koji je jedno od četiri certificirana gospodarstava za pripremu zagorskih štrukli (od 2022. godine ovaj specijalitet i službeno nosi europsku oznaku zaštićenog zemljopisnog proizvoda i kao takav smije se raditi samo prema zadanoj recepturi i nuditi samo na odabranim mjestima) sami proizvode brašno od vlastite pšenice, a kako nam govori Štefanija, sir i vrhnje dobavljaju iz Desinića, iz Veronika delikatesa, dok za jaja imaju svojeg malog dobavljača. I to je ono najvažnije za pripremu ovog tradicionalnog recepta, naglašava, da je sve domaće, provjereno i - zagorsko.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Recept za štrukle

Za tijesto:

1 kg brašna, tip 550
2 jaja
600 ml vode
10 g soli
2 žlice ulja

Za nadjev:

1,5 g svježeg sira
4 jaja
300 ml kiselog vrhnja
12 g soli

Dodatno:

maslac i svinjska mast

image
Biljana Blivajs/Cropix

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite da odmori najmanje 20-ak minuta prekriveno uljem. Tijesto potom stavite na dobro pobrašnjen stolnjak, lagano ga razvaljajte valjkom, premažite s još malo ulja pa pustite da još malo odmori kako bi se ulje upilo. Krenite s razvlačenjem tako da sa svih strana nježno povlačite tijesto dok ne postane dovoljno tanko. Deblje rubove odrežite i iskoristite za novo tijesto. Tijesto poprskajte otopljenim maslacem. Nadjev napravite od svježeg sira, vrhnja, soli i jaja. Sve dobro pomiješajte pa nadjev rasporedite po rubu tijesta s obje strane. Zarolajte s obje strane kako biste dobili dvije štrudle. Rukama napravite udubine, oblikujte "vanjkuše", a zatim zarežite tanjurićem. Posložite jastučiće na pleh koji ste premazali mašću. Pecite na 180 - 200 stupnjeva Celzijevih 30-ak minuta ili dok ne poprime boju.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Dok se kuhani štrukli poslužuju u juhi ili s krušnim mrvicama i vrhnjem, zapečeni se štrukli prije samog pečenja zaliju mješavinom jaja, kiselog i slatkog vrhnja.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Recept za kuhane štrukle

Trebat će vam:

oblikovani štrukli
1 glavica luka
nasjeckani peršin
crvena paprika
voda
kiselo vrhnje
sol

Priprema:

Štrukle stavite kuhati u vrelu vodu uz dodatak soli 10-ak minuta. U međuvremenu popržite manju glavicu luka, nasjeckani peršin i crvenu papriku te podlijte s malo tekućine u kojoj se kuhaju štrukli. Vratite u juhu i kuhajte dvije minute. Umutite kiselo vrhnje, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 09:49