DOBRI SAVJETI

Kako napraviti superpopularnu hrskavu pohanu piletinu? Ovaj način mogao bi vam se svidjeti i više od klasičnog

Iako najviše volimo klasičnu pohanu piletinu, ovo je odlična opcija kada se zaželite fast fooda, ali imate vremena i volje pripremati ga kod kuće

Pohana piletina jedan je od onih klasika koji nikad ne odbijamo. Pripremljena kako treba, na klasičan način, panirana u brašnu, jajima i mrvicama, uvijek nam je prvi izbor, no kada se zaželimo hrskave i slasne pohane piletine kakva se jede u restoranima brze hrane, dobro je pri ruci imati provjereno dobar recept. Uz ovaj, koji vam ostavljamo u nastavku, vjerojatno vam više neće pasti napamet naručiti prženu piletinu, što je dobar znak, jer kod kuće pripremljena, od provjerenih sastojaka, uvijek je nekako slađa.

image
User44916d0b_828/Getty Images

Pročitali smo nekoliko članaka, raspitali se kod onih kojima je pohanje u malom prstu i odmah na početku reći ćemo vam da ćete se za najsočniju i najslasniju piletinu ipak trebati malo potruditi. Recimo, jako važna bit će marinada od mlaćenice, koja će meso omekšati.

image
Phanuwatnandee/Getty Images/istockphoto

Nakon toga, proces i nije tako zahtjevan. Tako mariniranu piletinu potrebno je začiniti po želji, a zatim je uvaljati u brašno i pržiti. Svakako pripazite na ulje i u lonac u kojem pržite nemojte stavljati previše komada piletine odjednom. Pržite sporo, bez požurivanja i pričekajte da piletina poprimi lijepu zlatnu boju.

Uz ovako pripremljeno meso, trebat će vam samo još dobar umak, a napraviti ga možete na bazi jogurta ili umaka od rajčice, dodati češnjak, začinsko bilje po želji i druge dodatke i uz nekoliko pažljivo promišljenih koraka, kroz sat ili dva na stolu ćete imati najslasniju piletinu. Cijeli recept, koji (gotovo u cijelosti) prenosimo s portala Mashed, čeka vas u nastavku.

image
Liudmyla Chuhunova/Getty Images

SUPERHRSKAVA POHANA PILETINA

Trebat će vam:
240 g glatkog brašna
10 g soli (2 žličice)
4,5 g sušenog timijana (1 i 1⁄2 žličica)
4,5 g sušenog bosiljka (1 i 1⁄2 žličica)
3 g sušenog origana (1 žličica)
10 g soli sa celerom (1 žlica)
7 g mljevenog crnog papra (1 žlica)
7 g mljevene žute gorušice (1 žlica)
30 g mljevene paprike (1/4 šalice)
20 g češnjakove soli (2 žlice)
7 g mljevenog đumbira (1 žlica)
20 g mljevenog bijelog papra (3 žlice)
240 ml mlaćenice (može i kefir ili jogurt razrijeđen s malo mlijeka)
1 jaje, umućeno
1 pile (narezano na 8 komada)
ulje za prženje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa svim začinima i ostavite sa strane. U drugoj velikoj zdjeli umutite mlaćenicu i jaje dok se ne sjedine. Dodajte komade piletine u zdjelu s mlaćenicom, dobro ih obložite i pokrijte plastičnom folijom ili poklopcem. Ostavite da stoji barem 30 minuta ili preko noći. Ako stoji dulje od 30 minuta, spremite u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 80 °C. Pleh obložite aluminijskom folijom, na njega stavite rešetku i ostavite sa strane. U dubokom loncu ili fritezi zagrijte oko 7–8 cm ulja. Ako koristite električnu fritezu, napunite do oznake MAX. Zagrijte ulje na 175 °C. Kad postigne temperaturu, smanjite vatru na srednju. Izvadite komad piletine iz mlaćenice, pustite da se ocijedi višak tekućine, zatim ga uvaljajte u mješavinu brašna i začina, dobro pritisnite da se obloži sa svih strana. Otresite višak i pažljivo spustite u vruće ulje. Pržite po 3–4 komada odjednom oko 12 minuta, okrećući na pola vremena, dok ne postanu zlatno-smeđi. Pržene komade stavite na pripremljeni pleh i ubacite u pećnicu. Dopustite ulju da se ponovno zagrije prije dodavanja novih komada i ponovite postupak s ostatkom piletine. Kad je sve gotovo, provjerite da je unutarnja temperatura mesa 75 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 09:46