Pohana piletina jedan je od onih klasika koji nikad ne odbijamo. Pripremljena kako treba, na klasičan način, panirana u brašnu, jajima i mrvicama, uvijek nam je prvi izbor, no kada se zaželimo hrskave i slasne pohane piletine kakva se jede u restoranima brze hrane, dobro je pri ruci imati provjereno dobar recept. Uz ovaj, koji vam ostavljamo u nastavku, vjerojatno vam više neće pasti napamet naručiti prženu piletinu, što je dobar znak, jer kod kuće pripremljena, od provjerenih sastojaka, uvijek je nekako slađa.
Pročitali smo nekoliko članaka, raspitali se kod onih kojima je pohanje u malom prstu i odmah na početku reći ćemo vam da ćete se za najsočniju i najslasniju piletinu ipak trebati malo potruditi. Recimo, jako važna bit će marinada od mlaćenice, koja će meso omekšati.
Nakon toga, proces i nije tako zahtjevan. Tako mariniranu piletinu potrebno je začiniti po želji, a zatim je uvaljati u brašno i pržiti. Svakako pripazite na ulje i u lonac u kojem pržite nemojte stavljati previše komada piletine odjednom. Pržite sporo, bez požurivanja i pričekajte da piletina poprimi lijepu zlatnu boju.
Uz ovako pripremljeno meso, trebat će vam samo još dobar umak, a napraviti ga možete na bazi jogurta ili umaka od rajčice, dodati češnjak, začinsko bilje po želji i druge dodatke i uz nekoliko pažljivo promišljenih koraka, kroz sat ili dva na stolu ćete imati najslasniju piletinu. Cijeli recept, koji (gotovo u cijelosti) prenosimo s portala Mashed, čeka vas u nastavku.
SUPERHRSKAVA POHANA PILETINA
Trebat će vam:
240 g glatkog brašna
10 g soli (2 žličice)
4,5 g sušenog timijana (1 i 1⁄2 žličica)
4,5 g sušenog bosiljka (1 i 1⁄2 žličica)
3 g sušenog origana (1 žličica)
10 g soli sa celerom (1 žlica)
7 g mljevenog crnog papra (1 žlica)
7 g mljevene žute gorušice (1 žlica)
30 g mljevene paprike (1/4 šalice)
20 g češnjakove soli (2 žlice)
7 g mljevenog đumbira (1 žlica)
20 g mljevenog bijelog papra (3 žlice)
240 ml mlaćenice (može i kefir ili jogurt razrijeđen s malo mlijeka)
1 jaje, umućeno
1 pile (narezano na 8 komada)
ulje za prženje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa svim začinima i ostavite sa strane. U drugoj velikoj zdjeli umutite mlaćenicu i jaje dok se ne sjedine. Dodajte komade piletine u zdjelu s mlaćenicom, dobro ih obložite i pokrijte plastičnom folijom ili poklopcem. Ostavite da stoji barem 30 minuta ili preko noći. Ako stoji dulje od 30 minuta, spremite u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 80 °C. Pleh obložite aluminijskom folijom, na njega stavite rešetku i ostavite sa strane. U dubokom loncu ili fritezi zagrijte oko 7–8 cm ulja. Ako koristite električnu fritezu, napunite do oznake MAX. Zagrijte ulje na 175 °C. Kad postigne temperaturu, smanjite vatru na srednju. Izvadite komad piletine iz mlaćenice, pustite da se ocijedi višak tekućine, zatim ga uvaljajte u mješavinu brašna i začina, dobro pritisnite da se obloži sa svih strana. Otresite višak i pažljivo spustite u vruće ulje. Pržite po 3–4 komada odjednom oko 12 minuta, okrećući na pola vremena, dok ne postanu zlatno-smeđi. Pržene komade stavite na pripremljeni pleh i ubacite u pećnicu. Dopustite ulju da se ponovno zagrije prije dodavanja novih komada i ponovite postupak s ostatkom piletine. Kad je sve gotovo, provjerite da je unutarnja temperatura mesa 75 °C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....