KAKO JE DOBAR!

Kako potrošiti ostatke? Recepata je mnogo, ali samo omiljenom punjenom kruhu vraćamo se svake godine

Ovo jelo idealno je za potrošiti ostatke šunke, sira i jaja, a kako ga napraviti, saznajte u nastavku

U jednoj od davno prikazanih epizoda Jamie Oliverova ‘Golog kuhara‘ otkrili smo recept za njegovu dizanu štrucu punjenu jajima, šunkom i sirom i od tada se upravo tom receptu vraćamo nakon svakog Uskrsa. Idealan je za potrošiti ostatke blagdanskog doručka, ujedno je ukusan i uvijek se svidi svima za stolom, a dobra je opcija i za doručak i za večeru.

Priprema je prilično jednostavna, ali ako ste mislili nakon Uskrsa izbjeći miješenje tijesta, prevarili ste se. Za ovu štrudlu morat ćete zasukati rukave, umijesiti dizano tijesto, a zatim ga samo napuniti svime što vam je pri ruci.

image
Lauri Patterson/Getty Images

Kada radimo ovo jelo, tijesto uvijek najprije obložimo šunkom i sirom pa u sredinu dodajemo kuhana jaja, ali ako vam je ostalo malo svježeg hrena ili hren umaka, uvijek ga možete rasporediti po tijestu prije nego što dodate ostatak sastojaka. Također, prije dodavanja kuhanih jaja, u kombinaciju možete ubaciti i malo povrća koje ste prethodno pirjali sa začinima. Osim u samu štrucu, pirjano povrće možete poslužiti i uz krišku štruce na tanjuru, a u slučaju da taj dio ipak preskačete, dovoljan će biti i koji komad mladog luka i čaša jogurta ili kefira.

Recept za dizanu punjenu štrucu inspiriranu onom Jamieja Olivera, koja bi vas mogla podsjetiti i na talijanski stromboli, ostavljamo u nastavku, a na vama je da uključite maštu i dodatno se zaigrate s ostacima koji vas već napeto gledaju s police hladnjaka.

image
Lauripatterson/Getty Images

DIZANA ŠTRUCA PUNJENA USKRSNIM OSTACIMA

Trebat će vam:
500 g brašna
360 ml tople vode
10 g instant kvasca
2 žlice maslinova ulja
pola žličice soli
ostaci uskrsnog doručka (šunka, sir, jaja, hren...)
jaje ili maslac za premazivanje
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, sol, ulje i toplu vodu. Umijesite tijesto. Mijesite sve dok ne dobijete lijepu kuglu. Po potrebi dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati. Što dulje mijesite, tijesto će se ljepše povezati. Prekrijte folijom i pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko 30-ak minuta. Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra i po cijeloj površini nadjenite ostacima od uskrsnog doručka. Ako koristite jaja, stavite ih u sredinu u jednom redu. Zarolajte u štrucu i po želji napravite krug pa spojite krajeve ili ostavite samo u obliku klasične štruce. Prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Pustite da se diže još 45 minuta do sat vremena. Premažite jajem ili samo maslacem, pospite s malo soli i pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne poprimi lijepu boju. Prije rezanja kratko ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 03:09