NEDJELJNA SLASTICA

Kakvo osvježenje! Danas radimo sočan biskvit kolač s bobičastim voćem, jogurtom i limunom

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Nema do sočnog biskvit kolača, a ove kocke limunom (ili limoncellom) i omiljenim sezonskim voćem hit su za svakim stolom

Želite li se zasladiti nakon ručka ili uz popodnevnu kavu, a nemate sastojaka niti vremena za bogate kremaste kolače poput svima omiljenog ledenog vjetra ili švarcvaldice, biskvit kocke uvijek će biti dobra alternativa. Priprema je relativno brza, a dok se kolač peče i hladi, vrlo lako možete umutiti i kakvu jednostavnu kremu.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kada vam pri ruci nije čak ni slatko vrhnje za šlag, napraviti je možete od grčkog jogurta koji ćete obogatiti finim, osvježavajućim preljevom od bobičastog voća s limunovim sokom ili, još bolje, limoncellom, šećerom, metvicom i kojim drugim dodatkom po želji. Volimo mu dodati i malo vanilije, aceto balsamico, a na kraju sve poprskati i sokom limete, za dodatan kick osvježenja.

Umjesto grčkog jogurta koristiti možete i kuglicu sladoleda od, primjerice, vanilije, koji ćete zatim preliti bobičastim voćem. Također, ako vam pri ruci nije svježe voće, uvijek možete iskoristiti i ono smrznuto. Najbolje od svega, ovaj kolač gotov je u 40-ak minuta, kod pripreme nećete uprljati previše suđa, a vjerujemo kako će većina za stolom tražiti i koju krišku više.

U nastavku ostavljamo recept Anite Šarić.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Trebat će vam:

175 g maslaca

175 g šećera

3 jaja

1 žlica ekstrakta vanilije

1 žlica limoncella ili 2 jušne žlice limunova soka

175 g brašna (oštrog)

1 žlica praška za pečenje

1 žlica mlijeka

Za kremu:

400 g bobičastog voća ili jagoda

2 žlice limoncella ili limunov sok

2 čajne žličice aceta balsamica

1 žlica šećera

malo svježe metvice

1 grčki jogurt

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. U jednoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pečenje i stavite po strani. U drugoj posudi izmiksajte šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izradite smjesu između svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije, limoncello i mlijeko, a zatim umiješajte suhe sastojke kontinuirano miješajući. Pecite kojih 25 minuta dok površina kolača ne poprimi zlaćanu boju. Za to vrijeme pripremite umak i voće. Bobičasto voće ili jagode stavite u tavicu zajedno s limoncellom, listićima mente, šećerom i acetom balsamicom pa prokuhajte 7 do 8 minuta dok se umak ne reducira. Kad je gotovo, poslužite s grčkim jogurtom i prethodno pripremljenim umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:08