BEZ PEČENJA!

Kanađani obožavaju ovu čokoladnu, kremastu poslasticu, rade je već desetljećima i nude u gotovo svakoj slastičarnici

Među brojnim kanadskim slasticama jedna je osvojila status nacionalnog simbola - Nanaimo bar, raskošni kolač bez pečenja koji je iz malog grada na zapadnoj obali Kanade postao poznat diljem svijeta

Kanadsko slastičarstvo možda nije poznato kao francusko ili talijansko, no jedna slastica ipak se izdigla u status nacionalnog simbola - Nanaimo bar. Ovaj slojeviti kolač bez pečenja potječe iz gradića Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji, a ime je dobio upravo po njemu.

Točan nastanak recepta teško je precizno datirati, no već 1950-ih godina pojavljuje se u lokalnim kuharicama i crkvenim glasilima. Popularnost mu je brzo rasla jer se radi o kolaču koji se priprema jednostavno, bez pećnice, a kombinira nekoliko tada luksuznih sastojaka - čokoladu, orašaste plodove, kokos i bogatu kremu od maslaca.

image
Kc Woodlyn/Getty Images/istockphoto

S vremenom je Nanaimo bar postao nezaobilazan dio kanadskog identiteta, toliko da je uvršten i u službenu zbirku nacionalnih recepata, a grad Nanaimo čak je 1980-ih proveo natjecanje u potrazi za najboljim receptom, odabravši onaj koji se i danas smatra klasičnim. Danas se može pronaći u gotovo svakoj slastičarnici u Kanadi, a varijacije uključuju dodatke poput kave, karamele ili različitih vrsta orašastih plodova.

Slastica se sastoji od tri sloja: bogate čokoladno-keksne podloge s orašastim plodovima i kokosom, žute kreme na bazi maslaca i vanilije te završne glazure od tamne čokolade. Kombinacija tekstura i okusa, hrskave podloge, nježne kreme i sjajne čokoladne površine učinila ju je omiljenom u cijelom svijetu.

image
Anton Parshunas/Getty Images

Ako ga želite isprobati kod kuće, donosimo recept koji će vas zasigurno spasiti kada vam se gosti najave u zadnji čas ili kada želite samo sebe i ukućane počastiti jednim zanimljivim i ukusnim čokoladnim desertom.

Nanaimo bar

Trebat će vam:

Podloga

250 g mljevenih keksa

120 g maslaca

50 g smeđeg šećera

30 g kakao praha

1 jaje

1 žličica ekstrakta vanilije

50 g kokosa

50 g mljevenih badema

50 g grubo mljevenih oraha

Krema

100 g maslaca

60 ml vrhnja za šlag

110 g šećera u prahu

1 žlica ekstrakta vanilije

Glazura

150 g tamne čokolade

2 žlice maslaca

Priprema:

U posudi na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre, dodajte šećer i kakao u prahu pa u to umutite jaje i vratite posudu na laganu vatru. Kuhajte stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne, oko 2 minute.

Maknite s vatre pa u smjesu dodajte ekstrakt vanilije, mljevene kekse, bademe, orahe i kokos. Utisnite smjesu u lim za kolače veličine 20 x 23 cm, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne. Dok se podloga hladi, pripremite kremu. Mikserom miješajte maslac dok ne postane kremast, dodajte preostale sastojke i dalje miksajte dok smjesa ne postane glatka.

Nanesite kremu ravnomjerno na podlogu i opet vratite u hladnjak na oko 30 minuta. Otopite čokoladu s maslacem na pari, dobro promiješajte da se sastojci sjedine i prelijte po kremi od maslaca.

Ostavite da se potpuno ohladi i stisne prije rezanja na kocke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 16:50