Kanadsko slastičarstvo možda nije poznato kao francusko ili talijansko, no jedna slastica ipak se izdigla u status nacionalnog simbola - Nanaimo bar. Ovaj slojeviti kolač bez pečenja potječe iz gradića Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji, a ime je dobio upravo po njemu.
Točan nastanak recepta teško je precizno datirati, no već 1950-ih godina pojavljuje se u lokalnim kuharicama i crkvenim glasilima. Popularnost mu je brzo rasla jer se radi o kolaču koji se priprema jednostavno, bez pećnice, a kombinira nekoliko tada luksuznih sastojaka - čokoladu, orašaste plodove, kokos i bogatu kremu od maslaca.
S vremenom je Nanaimo bar postao nezaobilazan dio kanadskog identiteta, toliko da je uvršten i u službenu zbirku nacionalnih recepata, a grad Nanaimo čak je 1980-ih proveo natjecanje u potrazi za najboljim receptom, odabravši onaj koji se i danas smatra klasičnim. Danas se može pronaći u gotovo svakoj slastičarnici u Kanadi, a varijacije uključuju dodatke poput kave, karamele ili različitih vrsta orašastih plodova.
Slastica se sastoji od tri sloja: bogate čokoladno-keksne podloge s orašastim plodovima i kokosom, žute kreme na bazi maslaca i vanilije te završne glazure od tamne čokolade. Kombinacija tekstura i okusa, hrskave podloge, nježne kreme i sjajne čokoladne površine učinila ju je omiljenom u cijelom svijetu.
Ako ga želite isprobati kod kuće, donosimo recept koji će vas zasigurno spasiti kada vam se gosti najave u zadnji čas ili kada želite samo sebe i ukućane počastiti jednim zanimljivim i ukusnim čokoladnim desertom.
Nanaimo bar
Trebat će vam:
Podloga
250 g mljevenih keksa
120 g maslaca
50 g smeđeg šećera
30 g kakao praha
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g kokosa
50 g mljevenih badema
50 g grubo mljevenih oraha
Krema
100 g maslaca
60 ml vrhnja za šlag
110 g šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
Glazura
150 g tamne čokolade
2 žlice maslaca
Priprema:
U posudi na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre, dodajte šećer i kakao u prahu pa u to umutite jaje i vratite posudu na laganu vatru. Kuhajte stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne, oko 2 minute.
Maknite s vatre pa u smjesu dodajte ekstrakt vanilije, mljevene kekse, bademe, orahe i kokos. Utisnite smjesu u lim za kolače veličine 20 x 23 cm, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne. Dok se podloga hladi, pripremite kremu. Mikserom miješajte maslac dok ne postane kremast, dodajte preostale sastojke i dalje miksajte dok smjesa ne postane glatka.
Nanesite kremu ravnomjerno na podlogu i opet vratite u hladnjak na oko 30 minuta. Otopite čokoladu s maslacem na pari, dobro promiješajte da se sastojci sjedine i prelijte po kremi od maslaca.
Ostavite da se potpuno ohladi i stisne prije rezanja na kocke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....