Tradicionalni škotski desert, cranachan, izvorno se pripremao u sklopu proslave nakon uspješne berbe malina u kolovozu. Desert se sastojao od vrhnja i svježih sezonskih malina, a dodatno se obogaćivao sa zobi i viskijem pa ga s razlogom do dan danas često nazivaju "neospornim kraljem škotskih deserata".
U novije vrijeme cranachan se poslužuje tijekom cijele godine, a najčešće kada su u pitanju svečane prilike. Tradicionalan način posluživanja je donijeti sve sastojke na stol, kako bi svatko mogao samostalno složiti desert prema vlastitom ukusu.
Postoji mnogo varijanti ovog tradicionalnog škotskog deserta. Raniji recepti koristili su crowdie sir, vrstu mekog, svježeg sira od kravljeg mlijeka iz Škotske, umjesto ili uz vrhnje. Neki su pak recepti bili jednostavniji, bez viskija i s voćem kao opcionalnim dodatkom. Isto tako, moderniji recepti često zamjenjuju crowdie sir običnim tučenim vrhnjem pa se danas klasičan recept sastoji od miješavine slatkog vrhnja, viskija, meda i svježih malina, a tostirane zobene pahuljice namočene su preko noći u malo viskija.
Ako vas je privukla priča o ovom tradicionalnom desertu i želite napraviti nešto drugačije, recept donosimo u nastavku.
Recept za Cranachan
Trebat će vam:
200 ml slatkog vrhnja za šlag
150 g svježih malina
50 g zobene kaše (zobene pahuljice)
2-3 žlice meda (po želji)
2 žlice škotskog viskija (može i drugi, po izboru)
prstohvat soli
Priprema:
Zobene pahuljice lagano tostirajte na suhoj tavi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i lijep miris. Pazite da ne zagore. Tostirane zobene pahuljice stavite u zdjelicu i prelijte s 1 žlicom viskija. Pustite da odstoje preko noći ili barem nekoliko sati da se upije alkohol i aroma.
U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte med i ostatak viskija pa nježno promiješajte. Maline možete ostaviti cijele ili ih lagano zgnječiti vilicom kako bi pustile sok.
Za serviranje, u čašu ili zdjelicu stavite sloj viskijem natopljenih zobenih pahuljica, potom sloj šlaga, pa maline. Ponovite slojeve po želji. Na vrh možete staviti nekoliko cijelih malina za ukras.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....