ZADNJI OKUSI LJETA

Škoti obožavaju ovaj tradicionalni desert! Gotov je u tren, a idealan je način da iskoristite zadnje plodove omiljenog sezonskog voća

Ovaj je desert stoljećima bio zvijezda škotskih proslava nakon uspješne berbe malina, a danas, iako u nešto drugačijem izdanju, još uvijek je omiljena poslastica

Tradicionalni škotski desert, cranachan, izvorno se pripremao u sklopu proslave nakon uspješne berbe malina u kolovozu. Desert se sastojao od vrhnja i svježih sezonskih malina, a dodatno se obogaćivao sa zobi i viskijem pa ga s razlogom do dan danas često nazivaju "neospornim kraljem škotskih deserata".

U novije vrijeme cranachan se poslužuje tijekom cijele godine, a najčešće kada su u pitanju svečane prilike. Tradicionalan način posluživanja je donijeti sve sastojke na stol, kako bi svatko mogao samostalno složiti desert prema vlastitom ukusu.

image
Galina Oleksenko/Getty Images

Postoji mnogo varijanti ovog tradicionalnog škotskog deserta. Raniji recepti koristili su crowdie sir, vrstu mekog, svježeg sira od kravljeg mlijeka iz Škotske, umjesto ili uz vrhnje. Neki su pak recepti bili jednostavniji, bez viskija i s voćem kao opcionalnim dodatkom. Isto tako, moderniji recepti često zamjenjuju crowdie sir običnim tučenim vrhnjem pa se danas klasičan recept sastoji od miješavine slatkog vrhnja, viskija, meda i svježih malina, a tostirane zobene pahuljice namočene su preko noći u malo viskija.

Ako vas je privukla priča o ovom tradicionalnom desertu i želite napraviti nešto drugačije, recept donosimo u nastavku.

Recept za Cranachan

Trebat će vam:

200 ml slatkog vrhnja za šlag

150 g svježih malina

50 g zobene kaše (zobene pahuljice)

2-3 žlice meda (po želji)

2 žlice škotskog viskija (može i drugi, po izboru)

prstohvat soli

image
Galina Oleksenko/Getty Images

Priprema:

Zobene pahuljice lagano tostirajte na suhoj tavi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i lijep miris. Pazite da ne zagore. Tostirane zobene pahuljice stavite u zdjelicu i prelijte s 1 žlicom viskija. Pustite da odstoje preko noći ili barem nekoliko sati da se upije alkohol i aroma.

U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte med i ostatak viskija pa nježno promiješajte. Maline možete ostaviti cijele ili ih lagano zgnječiti vilicom kako bi pustile sok.

Za serviranje, u čašu ili zdjelicu stavite sloj viskijem natopljenih zobenih pahuljica, potom sloj šlaga, pa maline. Ponovite slojeve po želji. Na vrh možete staviti nekoliko cijelih malina za ukras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 07:35