novo ruho

Karlo Ferenčak iz zagrebačkog Noela samo za Dobru hranu modernizirao je slavni koktel French 75

 Marko Miscevic/Cropix
Glavni barmen jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom prihvatio se šejkera i složio kompleksno, a osvježavajuće piće

Idući put kada vam nakon ludog tuluma ili večere s društvom u hladnjaku ostane otvoreni pjenušac, bez brige, nije sve propalo. Iskoristite ga za pripremu šećernog sirupa koji zatim možete koristiti u raznim koktelima. Taj nam je trik otkrio vrhunski barmen Karlo Ferenčak iz zagrebačkog Noela, jedinog restorana u metropoli koji ima Michelinovu zvjezdicu.

image
Marko Miscevic/Cropix

Zamolili samo ga da nam spremi klasični French 75, jaki koktel na bazi džina koji se pojavljuje u slavnom filmu Casablanca iz 1942., a zatim i da osmisli svoju inačicu, uzbudljivi koktel za sve koji su već savladali propisanu recepturu.
image
Marko Miscevic/Cropix

FRENCH 75 BARMENA KARLA FERENČAKA IZ NOELA
Za infuziranje džina:
15 g kima
500 ml džina
Za šećerni sirup od pjenušca:
500 ml ishlapljenog pjenušca
listovi kefir limete
kamilica
200 ml vode
200 g šećera
40 ml jabučnog octa
image
Marko Miscevic/Cropix

Za kiselinu s mentom:
3 g sušenih latica ruže
20 g limunske kiseline
5 g jabučne kiseline
15 g svježih listova mente
Za koktel:
40 ml džina infuziranog kimom
20 ml kiselog sirupa
20 ml šećernog sirupa s pjenušcem
mineralna voda
led za šejkanje
image
Marko Miscevic/Cropix

Infuzirajte džin tako da u pola litre alkohola stavite 15 grama kima te pustite najmanje šest sati da odstoji. Pripremite šećerni sirup s pjenušcem tako što ćete pola litre ishlapjelog pjenušca pomiješati s kamilicom i listovima kefir limete te zagrijavati na laganoj vatri dok se ne reducira na 100 ml. Dodajte tome vodu i šećer u istom omjeru i 40 ml jabučnog octa te dobro promiješajte. Kako biste pripremili kiselinu s mentom, stavite u posudu limunsku kiselinu, jabučnu kiselinu, mentu i sušene latice ruže pa pustite 12 sati u hladnjaku, a zatim procijedite. Kako biste pripremili koktel, u šejker stavite džin, kiselinu i šećerni sirup. Protresite dobro u šejkeru te dvostruko procijedite u čašu s ledom. Dopunite mineralnom vodom.
image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:19