KUHAJ BOLJE

Kilogram soli, limun, jaja i začini, evo kako napraviti provjereno najsočnije pile iz pećnice

 Ediebloom/Getty Images/istockphoto
Brzo i lako do sočnog pileta! Sve što vam treba je dosta soli, a obavezno se poigrajte se i začinima

U potrazi za idejom kako napraviti efektan nedjeljni ručak bez previše gnjavaže, podlijevanja, mjerenja temperature mesa i općenito prtljanja i pipkanja, naišli smo na zabavan trik - pečenje u krupnoj soli.

Do sada smo ga najčešće koristili kao metodu pečenja ribe, no to mu nije jedina primjena. Štoviše, nedavno smo isprobali jedan stariji recept britanskog kuhara Jamiea Olivera koji smo prilagodili dostupnim namirnicama i krupnom soli obložili jedno obično pile, a rezultat je bio - daleko od običnog.

image
Zkruger/Getty Images/istockphoto

Prethodno napunjeno korom limuna, češnjakom u ljusci, peršinom i začinima te premazano maslinovim uljem u kojem smo držali začinsko bilje, naše je pile od dvije kile završilo u slanom omotaču u koji smo, prilagodivši malo recept, dodali prah koromača i krupni crni papar.

image
Ediebloom/Getty Images/istockphoto

Ključ metode upravo je u smjesi od soli i jaja. Najčešće je tu riječ samo o bjelanjcima, no u našem slučaju u njoj su završila cijela umućena jaja, kao i limunov sok i čaša vode. Tijekom pečenja ta se smjesa pretvori u koru od soli koja zatim djeluje kao barijera koja čuva vlažnost odabranog mesa. Zamotano dodatno aluminijskom folijom, spomenuto pile je završilo u pećnici na dva sata, a na njega nas je podsjećao samo ugodan miris koji se širio iz pećnice, dok smo se mi bavili drugim poslom.

image
Ediebloom/Getty Images/istockphoto

Kada smo na kraju izvadili pile iz pećnice i stavili ga na stol, svi su s nestrpljenjem čekali da rastvorimo aluminijsku foliju i krenemo kuckati po stvrdnutoj kori od soli, sve dok se nije pojavilo sočno, aromatično i idealno posoljeno pile. Prije posluživanja samo pripazite da dobro očistite meso izvana od slane kore i uživajte u mekom mesu koje pada s kostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:44