ZA POD ZUB

Kiselo zelje nije samo za sarmu! Dobar dokaz su ove meke, slane palačinke u koje smo dodali i kobasicu

Ako i mislite tako, a ipak vam ostane šaka ili dvije nakon što napunite lonac, vrijeme je da ga ubacite i u jedno novo jelo

U posljednje vrijeme glavu gubim za kimchi palačinkama, radim ih barem jednom tjedno i pojedem u pet minuta. Nije to tako loše, s obzirom na to da i sama priprema traje jednako toliko, pa mi nije žao uloženog truda. Onda mi je nedavno ponestalo kimchija i nakon početne krize, sjetila sam se da u hladnjaku imam kiseli kupus.

image
Lidija Lončarić

Pa koliko loše može biti, pomislila sam i bacila se u eksperimentiranje. Budući da su slane palačinke samo s kupusom bile pomalo dosadne, u drugoj sam turi dodala i malo kobasice i dobila pobjedničku kombinaciju. Baš kao i za kimchi palačinke, i za ovu slanu varijantu trebat će vam doslovno pet minuta pripreme i, za ovu količinu smjese, 15-ak minuta za pečenje. Dodati im možete začine po želji, a potom poslužiti uz kakav dobar umak. Meni se u ovo zimsko doba u cijelu priču dobro uklapa kiselo vrhnje s malo dimljene paprike, ali vi slobodno dodajte ono što je samo vama po guštu.

image
Lidija Lončarić

Poslužite ih za doručak, ručak ili kao jelo prije sarme, kada vam ostane šaka kiselog kupusa i ne da vam se prljati novu posudu kako biste ga spremili u hladnjak. Brzo, fino i praktično, takva jela volim najviše.

SLANE PALAČINKE S KISELIM KUPUSOM I KOBASICOM

Trebat će vam:

2 jaja
3-5 žlica mlijeka
3 žlice bijelog glatkog brašna (može i neko drugo, zdravije, slanutkovo, primjerice)
½ žličice praška za pecivo
1 šaka rezanog kiselog kupusa
1 kobasica
dodaci po želji (sjeckani čili iz ulja, mladi luk, pirjana ljutika...)
sol i papar
ulje

Za umak:

2-3 žlice kiselog vrhnja
½ žličice dimljene mljevene paprike
sol i papar

Priprema:

U posudi najprije umutite jaja, dodajte mlijeko, a zatim i brašno te prašak za pecivo. Sve povežite u gustu smjesu. Mora biti gušća od one za klasične palačinke. Ubacite kiseli kupus koji ste, ako su rezanci predugi, dodatno usitnili. Kobasicu nasjeckajte na kockice i ispecite je na tavi bez ulja. Kad poprimi boju, maknite je s vatre i pustite da se kratko ohladi. Ubacite je u smjesu. Ubacite i dodatke te začine po želji. Na istu tavu u kojoj ste pekli kobasice zagrijte malo ulja. Žlicom dodajte smjesu i pecite 2 minute pa okrenite i pecite još minutu. Dok se palačinke peku, pomiješajte kiselo vrhnje s dimljenom paprikom. Palačinke poslužite uz vrhnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:45