Okusima po svijetu

Kofte ili mesne okruglice koje kriju iznenađenje, jelo je koje bi se moglo mnogima svidjeti

 Biljana Blivajs/Cropix
Iranska kuhinja bogata je okusima, teksturama i bojom. Danas pripremamo jedno od njihovih najpoznatijih i vrlo popularnih jela

Kofte su popularno iransko jelo s mesnim okruglicama koje se jede gotovo svakodnevno. Postoji više varijanti ovog jela, a okruglice mogu biti punjene različitim nadjevima. .

Inače, Iran je zemlja prirodnih ljepota, gostoljubivih ljudi i vrlo ukusne i raznolike hrane, a nekada je bio dio velikog Perzijskog Carstva, što je utjecalo i na njihovu kuhinju. Osim toga, civilizacijski neizmjerno važan Put svile prolazio je kroz Iran, pa su njegovi stanovnici često bili u interakciji s kuhinjama susjednih zemalja, poput ruske, turske, grčke i arapske, te su stvorili bogatu i jedinstvenu kulturu prehrane. Još u staroj Perziji kuhala su se egzotična mirisna variva s dodacima cimeta, mente i nara, a svoja slatka i slana jela obogaćivali su pistacijama, bademima i orasima. Šafran je jedan od tradicionalnih i najpopularnijih iranskih začina, a prate ga suha limeta, cimet, kurkuma, kumin i ružina vodica.

image

Samane Reihani

Biljana Blivajs/Cropix

Kako se kofte pripremaju po pravom iranskom receptu, pokazala nam je Iranka Samane Reihani koja u Zagrebu živi već dulje od tri godine.

KOFTE

Za mesne okruglice:

500 g mljevene janjetine
1 šalica riže
1 šalica prepolovljenog suhog slanutka
1 jaje
1 velika glavica luka
2 režnja češnjaka
½ žličice mljevenog kima
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
suhe šljive
sol i crni papar po ukusu
ulje za prženje

image
Biljana Blivajs/Cropix

Za umak od rajčice:

2 žlice paste od rajčice
1 žličica mljevene kurkume
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
sol i crni papar po ukusu
voda

image
Biljana Blivajs/Cropix

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljevenu janjetinu sa sitno nasjeckanim lukom, mljevenim češnjakom, nekoliko sati namočenom i ocijeđenom rižom i suhim slanutkom, te dodajte začine i jedno jaje. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Mesnu smjesu spljoštite između dlanova i u sredinu ubacite suhu šljivu te formirajte okruglicu i sve to ponovite s preostalom smjesom i šljivama.

U velikom loncu zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri, dodajte luk i, kada se malo zacakli, pažljivo dodajte polpete i popržite ih sa svih strana.

U posebnoj zdjeli pomiješajte pastu od rajčice, začine, dodajte vode i prelijte zapečene polpete. Smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se sve krčka još dva sata.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ovo jelo tradicionalno se poslužuje uz somun ili kuhanu rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:32