BRZO, FINO I JEFTINO

Konzervu sardina možete pretvoriti u itekako dobar ručak, evo recept za brzinsku pitu koje će se tražiti komad više

Za pripremu ove pite bit će vam dovoljno tek nekoliko sastojaka, a uvijek je možete i nadograditi po svojoj želji

U slučaju da ne stižete do trgovine ili ribarnice, a baš vam se jede nešto riblje, iskoristiti možete i konzervu sardina koja vas već dugo gleda iz smočnice. Osim toga, trebat će vam još i mascarpone sir, jaja, kore za savijaču i začini, a sama priprema oduzet će vam tek 20-ak minuta vremena i još toliko će vam trebati za pečenje.
Ovaj recept svojevremeno nam je ustupio chef Mario Bobanović i često ga se sjetimo pa rekreiramo u različitim varijantama. Ljeto volimo dodati i cherry rajčice, a zimi malo pirjanog poriluka i timijan. Naravno, vi ubacite ono što vam je pri ruci, a dok se pita peče, pripremite i zdjelu salate. Tako ćete u manje od sat vremena dobiti kompletan ručak ili večeru, a zatim se stignete pozabaviti i drugim obavezama.

image
Petar Santini/

PITA SA SARDINAMA

Trebat će vam:
100 g sardina
1 kg mascarpone sira
2 jaja
gotovi listovi za savijaču
sol i papar
grančica ružmarina ili sušeni ružmarin
Priprema:
Tijesto za savijaču rasporedite u okrugli namašćen kalup i to u nekoliko slojeva, tako da svaki sloj malo nakapate uljem. Zapecite tijesto na 180 °C, 5 minuta. Mikserom umutite jaja, dodajte mascarpone sir i na kraju sardine. Izlijte smjesu na tijesto i pecite na 180 °C, 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 08:02