IMAMO RECEPT

Korak po korak: Toplička kupališna torta najljepši je spoj oraha, kave i čokolade

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Nekad se u ovoj se poslastici uživalo uz mjehuriće finog šampanjca u popularnom srednjoeuropskom lječilištu...

Za jednu koru trebat će vam (potrebne su dvije):

3 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)

prstohvat soli

60 g šećera

50 g maslaca

60 g mljevenih oraha

30 g krušnih mrvica

25 ml ruma

2 žlice kuhane crne kave

Za nadjev će vam trebati:

300 ml mlijeka

250 g kristalnog šećera

2 vanilin šećera

naribana korica 1 limuna

500 g mljevenih oraha

Za glazuru i dekoraciju će vam trebati:

150 g čokolade

150 g maslaca

polovice oraha za ukrašavanje

mljeveni orah za posipanje

Priprema:

Pripremite kalup promjera 23 cm tako što ćete dno obložiti papirom za pečenje i podmazati stranice. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Bjelanjke umutite s malo soli i ostavite sa strane. U drugoj posudi mikserom pomiješajte žumanjke, šećer i omekšali maslac.

image
Varazdnin, 150121.
Priprema Toplicke torte.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte kavu, orahe te mrvice koje ste prethodno namočili u rumu, pa dodajte i bjelanjke tako što ćete prvo dodati trećinu smjese bjelanjaka pa kuhačom izmiješati, a potom dodati ostatak.

image
Varazdnin, 150121.
Priprema Toplicke torte.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Miješajte polako dok se smjesa ne ujednači pa dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup. Pecite u pećnici 20 minuta. Ponovite postupak za drugu koru. Pripremite kremu kojom ćete nadjenuti tortu tako što ćete pomiješati mlijeko, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna te staviti kuhati do vrenja.

image
Varazdnin, 150121.
Priprema Toplicke torte.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

U vruću smjesu dodajte mljevene orahe, pustite da se još malo prokuha te dobro izmiješajte. Kada se kore ohlade, složite tortu tako što ćete donju koru premazati s dvije trećine smjese pa staviti gornju koru i ostatkom premazati cijelu tortu sa svih strana. Na pari otopite čokoladu i maslac te pripremite glazuru. Njome prelijte tortu pa ju ukrasite polovicama oraha koje ste umočili u ostatak glazure, kao i mljevenim orasima.

image
Varazdnin, 150121.
Priprema Toplicke torte.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Varazdnin, 150121.
Priprema Toplicke torte.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 17:12