VJEŠTI KUĆNI KOKTEL - MAJSTOR

KORONA BAR: Honey, I'm home!

Zamislite samo: sunčan dan, malo je čak i vruće, ali ipak se osjeti lagani povjetarac. Pogled u daljinu i hladna čaša u ruci. Zavrtite je tek toliko da čujete led kako zvecka u čaši, a potom uzmete gutljaj osvježavajućeg, ali iznenađujuće jakog koktela.

SIRUP OD KOKOSA I MEDA

50 g kokosova čipsa
300 g meda (bilo koji med, ja sam koristio šumski med)
200 ml tople vode

Kokosov čips stavite u lonac i prelijte ga medom. Sve zalijte toplom vodom. Bitno je pripaziti da je voda topla, a ne vruća, kako ne biste ubili zdrava svojstva meda, te da nije hladna ili na sobnoj temperaturi jer se med neće moći rastopiti. Miješajte sve skupa dok se med ne rastopi i kokos dobro ne ukomponira u smjesu. Nakon što se med otopio, posudu zatvorite i ostavite tako 24 sata, uz povremeno lagano miješanje vrtnjom posude. Med će se infuzirati kokosom, a intenzitet kokosa u medu ovisi o odabiru meda. Šumski med je nešto intenzivniji, pa će i aroma kokosa u njemu biti sramežljivija, dok će cvjetni ili bagremov med poprimiti znatno jači okus i miris kokosa. Nakon 24 sata sve procijedite i imate spreman zdravi sirup od meda i kokosa.

50 ml konjaka
30 ml sirupa od meda i kokosa
20 ml svježeg soka od limuna
led

Od alata su vam potrebni shaker, jigger (mjerica) i strainer (sito). Ako nemate profesionalni shaker doma, možete iskoristiti plastični za pripremu proteinskih napitaka, a poslužit će i čvrsta plastična posuda koju se može dobro zatvoriti. Za mjericu možete iskoristiti i običnu čašu za rakiju ili liker koju imate doma, ili shooter čašicu baždarenu na 0,03l. Strainer vam može biti bilo što, sve dok posluži za cijeđenje koktela iz shakera u čašu. Izmjerite 50 ml konjaka i ulijte ga u shaker. U slučaju da vam je ponestalo konjaka, u ovom receptu može vam dobro poslužiti i tamni rum. Izmjerite 30 ml sirupa od meda i kokosa te nacijedite 20 ml limunova soka Dodajte led te imajte na umu - što više leda, to bolje. Ako koristite plastičnu posudu, nemojte je prepuniti, već je napunite maksimalno nešto više od pola. Dobro protresite sadržaj s ledom oko 7-8 sekundi i procijedite sve u čašu u kojoj se već nalazi led. Bitno je da u čaši bude što svježiji led i da ne koristite onaj koji ste koristili pri šejkanju, kako koktel ne bi bio prevodenast. Koktel potom ukrasite po vlastitoj želji. Ja sam koristio list ruže iz mog vrta i cvijet koji sam ukrao djevojci s biljke koju uzgaja. Nemojte to raditi, glava će vam biti u torbi.:D Uživajte u koktelu u popodnevnim i/ili večernjim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:08