Slastica sezone

Kremast, brzo gotov i bez pečenja: Napravite lažni tiramisu kakav još sigurno niste probali

Svi na Instagramu rade tiramisu s limunom, a ja sam otišla korak dalje i kombinaciji dodala mnogima omiljenu pistaciju

Ljubitelji slastica od limuna, pozor, ovo je kolač koji želite napraviti već danas jer osim što sadrži omiljeni agrum, sadrži i ultimativni orašasti plod koji prodaje baš sve - pistaciju. Dakle, ova kombinacija toliko je dobra, a toliko jednostavna da bi vam vrlo lako mogla postati slastica sezone. Baš zato potrudite se pronaći netretirani limun kako biste mogli iskoristiti i njegovu koricu, a u sirup u koji ćete umakati piškote uvijek možete staviti i alkohol po želji, primjerice limoncello. Jer, dobro znamo da uz malo alkohola stvar (gotovo) uvijek postaje bolja.

image
Lidija Lončarić

Marmeladu od limuna možete pronaći u svakom malo boljem supermarketu, a možda je već i imate u smočnici. U slučaju da do nje ipak nikako ne možete doći, razmislite i o marmeladi od naranči. Kad ste već u nabavi, u košaricu ubacite i namaz od pistacija. Pola ćete vjerojatno pojesti na žlicu, a drugu polovicu ubacite u jednostavnu kremu i počnite slagati slojeve. Za pripremu vam ne trebaju baš nikakve posebne vještine niti znanja, samo biste trebali koji sat ostati dovoljno strpljivi, ostaviti sve zajedno u hladnjaku pa tek onda žlicom navaliti na ovu, skromno tvrdim, vrlo dobru slasticu ravno iz posude.

image
Lidija Lončarić

LAŽNI TIRAMISU S LIMUNOM I PISTACIJOM

Trebat će vam:

150 ml limunova soka
100 g šećera
korica jednog limuna
200 g mascarponea
100 ml slatkog vrhnja
3 žlice kreme od pistacije
100 g nasjeckane pistacije
2-3 žlice marmelade od limuna
oko 300 g piškota

image
Lidija Lončarić

Priprema:

U manju posudu stavite limunov sok, koricu i šećer pa kuhajte 15-ak minuta dok ne dobijete sirup. Pustite da se kratko ohladi.

Za to vrijeme izmiksajte slatko vrhnje u gušću kremu, dodajte mascarpone, žličicu vanilije, kremu od pistacije i 2 žlice šećera u prahu. Sve dobro pomiješajte. Ako vam tragovi kreme od pistacije ostanu vidljivi na mjestima, ne brinite i pustite da tako i ostane. Ubacite i pola nasjeckanih pistacija.

Piškote umačite u sirup od limuna, slažite na dno posude pa premažite sve kremom i po kremi rasporedite marmeladu od limuna.

Dodajte još jedan sloj piškota, zatim kremu, pospite ostatkom nasjeckanih pistacija i ostavite nekoliko sati da se ohladi.

image
Lidija Lončarić

Režite na kocke i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:51