CVJETAČA + SIR

Kremasta cvjetača iz pećnice genijalan je prilog ili lagano i jednostavno glavno jelo

 Shutterstock
Cvjetaču pripremljenu na ovaj način možete poslužiti uz komad dobrog mesa ili kao glavno jelo uz omiljenu salatu
Cvjetaču pripremljenu na ovaj način možete poslužiti uz komad dobrog mesa ili kao glavno jelo uz omiljenu salatu

Trebat će vam:

2 manje ili jedna veća glavica cvjetače
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
400 ml toplog mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
5 žlica krušnih mrvica
100 g ribanog sira
sol, papar

Priprema:

Glavicu cvjetače usitnite na manje komadiće, začinite je soli i paprom, dodajte maslinovo ulje i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na 10 minuta. Za to vrijeme, u dubljoj posudi otopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok se ne stvori gusta smjesa. Polako, neprestano miješajući dodajte mlijeko. Trebali biste dobiti gusti umak. Začinite ga soli, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte polovicu sira. Cvjetaču prebacite u vatrostalnu posudu, prelijte dobivenim umakom i pospite ostatkom sira i krušnim mrvicama. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Poslužite uz salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 01:32