ISKORISTI SEZONU

Kremasta rolada sa smokvama jedna je od naših omiljenih ljetnih slastica, evo kako se radi

Iako ćete zbog ovog kolača morati upaliti pećnicu, vjerujte, jednom kada ga probate, bit će vam jasno kako se sav trud i vrućina itekako isplate

Lagani, prozračni i tanak biskvit s jajima i limunovom koricom, krema od krem sira, svježe smokve, čokolada i listići badema kombinacija su kojoj se vraćamo svakog ljeta. Pakiramo ih u neodoljivu roladu sa smokvama i poslužujemo u svakoj prilici, nakon ručka ili povratka s plaže, na druženjima s prijateljima ili kada odlazimo u goste. Ako ćemo biti do kraja iskreni, priznat ćemo vam da komad ili dva nekada nestaju čak i za vrijeme doručka.

Priprema rolade sa smokvama nije pretjerano komplicirana, ali ćete u kuhinji morati provesti nešto više vremena, pa čak i upaliti pećnicu. Ipak, kada ćete u ovom prefinom desertu uživati, shvatit ćete kako se na kraju sav trud itekako isplatio. Recept potražite u nastavku.

Za biskvit će vam trebati:

4 jaja

4 žlice šećera

5 žlica glatkog brašna

1 žlica mlake vode

pola praška za pecivo

korica jednog limuna

Za kremu:

200 g krem sira

80 g maslaca

50 g smeđeg šećera

1 žlica sirupa od agave

Za ukrašavanje:

200 g svježih smokava

50 g tostiranih listića badema

100 g čokolade za kuhanje

50 ml vrhnja za šlag

Priprema:

U posudu za miksanje stavite jaja i šećer i dobro izmiješajte. Dodajte mlaku vodu i koricu limuna. Prosijano brašno i prašak za pecivo ručno umiješajte. Stavite u oblik za pečenje 25 x 40 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte i pustite da se ohladi. Dok se biskvit hladi pripremite kremu. U posudu stavite maslac i šećer te dobro izmiješajte. Dodajte krem sir i agavin sirup. Ohlađeni biskvit lagano odmotajte, namažite ga s kremom, uz rub posložite smokve i sve ponovno zamotajte. Čokoladu za kuhanje s vrhnjem za šlag otopite na laganoj vatri. Nikako ne smije zakuhati. Čokoladnu glazuru prelijte preko kolača i pospite tostiranim listićima badema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:47