CHIARIN TANJURIĆ

KREMASTA TORTA BEZ GLUTENA ZA DRUGI ROĐENDAN: Naša suradnica Nastasja je pripremila slasticu punu voća, vanilije i badema!

Gledajući sa strane jednog okorjelog foodieja, imala sam sreću po pitanju rođenja svoje djece. Jedna se rodila usred ljeta, a druga usred proljeća

To znači da je jedna dobila borovnice i maline na svojoj torti, a druga jagode. Kakav spektar ideja i kombinacija za rođendanske slastice. A budući da ćete ovo čitati baš u vrijeme jednog takvog rođendana koji slavimo, odlučila sam vam dati ideju za tortu receptom koji sam stvorila posebno za moju mlađu dvogodišnju curicu. Ona je za svoj dan dobila tortu od badema, vanilije i jagoda. Ako ste ljubitelji vrlo kremastih kolača, koji su ujedno osvježavajući zbog voća, puni čistih okusa, onda je ovo, definitivno, torta za vas i vaše malene. Sasvim slučajno ispala je i bezglutenska. Uživajte u ovoj fenomenalnoj proljetnoj poslastici koju možete zamjenom voća prilagoditi i za tople ljetne dane.

rpt

Za biskvit:

200 g badema
7 g praška za pecivo
90 g šećera šećerne trske
100 g maslinova ulja
10 bjelanjaka (oko 360 g)

Za kremu:

10 žumanjaka
70 g kukuruznog škroba
600 g mlijeka
130 g šećera šećerne trske
1 žličica vanilije u prahu
prstohvat soli
200 g sira mascarpone
100 g maslaca

Za ukrašavanje:

200 g vrhnja za šlag (nezaslađenog)
oko 600 g svježih jagoda + tostirani listići badema, jestivo cvijeće, svježe začinsko bilje

Bademe tostirajte i sameljite tako da budu brašnaste teksture. Ako već imate mljevene bademe, onda ih tostirajte u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 do 10 minuta. U posudi pjenjačom izmiješajte ohlađene tostirane bademe, šećer, prašak za pecivo i ulje. U drugoj posudi napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. Njega zatim u tri slijeda ukomponirajte u smjesu od badema. Pažljivo prebacite smjesu za biskvit na veliki pleh obložen papirom za pečenje te ga pecite 23 do 25 minuta na 165 °C. Kada je biskvit gotov, ostavite da se potpuno ohladi pa ga uzdužno prerežite na tri jednaka dijela. Žumanjke pjenjačom dobro izmiješajte s kukuruznim škrobom.

Za to vrijeme stavite na laganu vatru grijati mlijeko, šećer, sol i vaniliju pazeći da ne zakipe. Temperirajte žumanjke s ugrijanim mlijekom, pa sve skupa vratite na vatru i neprekidnim miješanjem pjenjačom ugustite kremu (ovo traje najmanje pet minuta). Čim primijetite da je krema postala pudingasta, maknite s vatre i još je nekoliko sekundi dobro izmiješajte pjenjačom. Zatim odmah prebacite skuhanu kremu u čistu posudu i obložite je plastičnom folijom dodirujući površinu kreme. Kad se malo ohladila, pjenja - čom umiješajte i mascarpone te maslac narezan na kockice. Kremu držite u hladnjaku dok ne dođe vrijeme slaganja torte. Na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu stavite prvi dio kore koju ste oprezno skinuli s papira za pečenje.

Premažite debelim slojem kreme, posložite narezane jagode na kockice, prekrijte novim slojem biskvita pa ponovite postupak. Za punjenje iskoristite oko 400 g jagoda, a ostatkom dekori - rajte tortu. Nakon što ste stavili i treći sloj biskvita, premažite cijelu tortu ostatkom kreme. Ostavite je da se hladi nekoliko sati te je nakon toga premažite tankim slojem šlaga kako bi izgledala ljepše. Dekorirajte jagodama, bademima i svježim ukrasima.

Prije posluživanja cijelu tortu ostavite u hlad - njaku, poželjno preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:33