AROMATIČNO JELO

Kremasti orzo koji se topi u ustima idealan je lagani ručak

Ovaj kremasti orzo s pečenom tikvom, špinatom i parmezanom pravo je utjelovljenje comfort fooda - nježan, aromatičan i pun okusa, a gotov za manje od pola sata bez puno muke

Kremasti orzo

Trebat će vam:

jedna manja butternut tikva (ili slična vrsta), oguljena, očišćena i narezana na kockice

dvije žlice maslinovog ulja

pola čajne žličice suhog timijana

sol i papar po ukusu

300 grama orza

800 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

dva češnja češnjaka, sitno nasjeckana

pola čajne žličice dimljene ili obične paprike

dvije šake svježeg špinata

100 ml slatkog vrhnja za kuhanje

svježi timijan za posluživanje

svježe naribani parmezan

Priprema:

Tikvu narežite na male kockice. Stavite ih u lim za pečenje obložen papirom, prelijte s maslinovim uljem, pospite timijanom, solju i paprom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 do 30 minuta, dok ne omekšaju. U većoj tavi zakuhajte povrtni ili pileći temeljac. Dodajte orzo, nasjeckani češnjak i papriku. Kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok tjestenina ne omekša, a većina tekućine ne ispari, otprilike 10 do 12 minuta. Dodajte svježi špinat i miješajte dok ne uvene. Zatim dodajte pečenu tikvu i slatko vrhnje. Sve dobro promiješajte i kratko prokuhajte. Poslužite toplo, s obiljem naribanog parmezana po vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 00:24