Spas od vrućine

Kremasti tart sa svježim voćem kao stvoren je za ljetna druženja u vrtu

Stavite na njega breskve, borovnice, smokve ili banane, poširane kriške ili pak mango

Dobili ste poziv za druženje s prijateljima i ne želite doći praznih ruku? Potpuno vas razumijemo, nije ni bitno radi li se o pravoj proslavi ili samo uživanju u dugim ljetnim danima na terasi! Upravo smo zato uvijek u potrazi za dobrom idejom kako razveseliti bližnje nekim ukusnim zalogajem ili slatkišem koji će se razgrabiti za tren. Ovaj put nas je nadahnula Kristina Štriga koja stoji iza Instagram profila Cellulite Factory s više od 80 tisuća pratitelja. Stilistica hrane i autorica digitalnog sadržaja, Kristina je ispekla voćni tart koji će i vas spasiti kada budete u škripcu: "Desert Peach perfect je nastao kada sam se u zadnji tren sjetila da su me prijatelji zvali na druženje jer im je rođendan. Na ovaj osvježavajući ljetni tart s podlogom od prhkog tijesta i slastičarskom kremom od vanilije dodala sam sočne breskve jer im je sezona, a i jer su mi najdraže ljetno voće. Volim kad su zrele i dobro ohlađene, a prije stavljanja na tart ih kratko mariniram u soku i korici limuna te žlici smeđeg šećera", objasnila nam je Kristina.

image
Cellulite Factory

Napomenula je da, ako niste ljubitelje zrelih breskva, možete koristiti i nektarine jer su one ipak malo tvrđe. Naravno, kad nije sezona breskva, Kristina preporučuje da ga poslužite uz bobičasto voće poput borovnica i jagoda, smokve ili banane, odličan je i uz poširane kruške, a vjeruje da bi i mango bio odlično rješenje.
image
Cellulite Factory

PEACH PERFECT
(kalup 24-26 cm)
Za podlogu:
130 g maslaca sobne temperature
50 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 žumanjak
200 g glatkog brašna
Za kremu od vanilije:
500 ml mlijeka
30 g gustina
4 žumanjka
prstohvat soli
80 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije ili mahuna vanilije
Za serviranje:
200 ml ohlađenog vrhnja za šlag
200 g voća po želji

U zdjeli miksajte maslac, šećer i sol dok se šećer ne izradi, oko četiri minute. Dodajte žumanjak i miksajte još minutu. Ubacite brašno i miksajte na najslabijoj jačini oko pola minute, dok ne postane mrvičasto. Prebacite tijesto na podlogu, oblikujte ga u disk i spremite u hladnjak na dva sata.
Zagrijte pećnicu na 170°C. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite kratko na sobnoj temperaturi. Razvaljajte ga u krug promjera 28 cm (malo veći od kalupa) i pomoću valjka prebacite u kalup. Utisnite tijesto prstima uz stijenku kalupa, odrežite višak i izbodite tijesto vilicom. Prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta. Izvadite i ostavite da s ohladi u kalupu.

image
Cellulite Factory

U lončić ulijte 300 ml mlijeka i zagrijte do vrenja. Ostatak mlijeka pjenjačom sjedinite s gustinom, žumanjcima, soli, šećerom i vanilijom. Kipuće mlijeko skinite s vatre i uz neprestano miješanje pjenjačom ulijte u smjesu sa žumanjcima. Vratite sve nazad u lončić i stavite na laganu vatru. Kuhajte kremu uz miješanje dok ne zakipi, oko 10 minuta. Maknite s vatre, prebacite u zdjelicu i odmah pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te prebacite u hladnjak na pola sata. Kremu možete pripremiti i dan ranije.
image
Cellulite Factory

Kremu kratko izmiksajte i rasporedite na ohlađenu prhku podlogu. Vrhnje izmiksajte u meki šlag, a ako ne volite šlag slobodno ga preskočite, tart je jednako dobar i bez šlaga. Na kremu dodajte šlag i rasporedite voće. Poslužite!

image
Cellulite Factory
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:47