SLATKO ZA VIKEND

Križanac zlevanke i dobrog biskvita, ovaj kolač ima sve što volimo! Mekan je, sočan i sadrži trešnje

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali napraviti ovaj kolač, a svi se kriju u sastojcima

Na prvi pogled izgleda kao križanac zlevanke i sočnog biskvit kolača, a i okusom bi vas na prvu na to mogao podsjetiti, ali već kod drugog zalogaja shvatit ćete da je u pitanju sasvim poseban kolač s trešnjama.

image
Vojko Basic/Cropix

Priprema se kao klasičan biskvit, ali se među sastojcima nalazi i maslinovo ulje, koje mu daje još ljepšu aromu, ali i vino, koje lako možete zamijeniti narančinim sokom, ako kolač radite, primjerice, i za one najmlađe. Rezultat će biti aromatičan, sočan biskvit koji je najbolji baš takav kakav je, ali ako ga želite dodatno ‘pojačati‘, uvijek mu možete dodati i kuglicu sladoleda ili žličicu džema po želji.

Sada vam je preostalo još samo nabaviti one prve, fine, sočne trešnje i baciti se na pripremu. Vjerujte, ovaj vas kolač neće razočarati.

image
Berislava Picek/Cropix/

Trebat će vam:

2 jaja

1/2 šalice maslinova ulja

1 šalica šećera

1/2 šalice suhog bijelog vina ili narančina soka

1 i 1/4 šalice brašna

1/2 šalice kukuruznog brašna

2 žličice sode bikarbone

1 žličica soli

sok jedne naranče

500 g otkoštenih trešanja

džem od trešanja, kupine ili maline

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijevih. U posudi mikserom pomiješajte ulje, jaja, šećer i vino ili sok. Dodajte brašno, kukuruzno brašno, sodu bikarbonu, sol i iscijeđeni narančin sok. Promiješajte da se dobije jednolična smjesa. Kalup za tart namažite uljem i zalijepite papir za pečenje. Izlijte smjesu pa rasporedite trešnje ili neko drugo voće koje imate, poput borovnica ili višanja. Pospite na kraju s još malo šećera i pecite 35 do 40 minuta. Servirajte s džemom od kupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 05:30