Na prvi pogled izgleda kao križanac zlevanke i sočnog biskvit kolača, a i okusom bi vas na prvu na to mogao podsjetiti, ali već kod drugog zalogaja shvatit ćete da je u pitanju sasvim poseban kolač s trešnjama.
Priprema se kao klasičan biskvit, ali se među sastojcima nalazi i maslinovo ulje, koje mu daje još ljepšu aromu, ali i vino, koje lako možete zamijeniti narančinim sokom, ako kolač radite, primjerice, i za one najmlađe. Rezultat će biti aromatičan, sočan biskvit koji je najbolji baš takav kakav je, ali ako ga želite dodatno ‘pojačati‘, uvijek mu možete dodati i kuglicu sladoleda ili žličicu džema po želji.
Sada vam je preostalo još samo nabaviti one prve, fine, sočne trešnje i baciti se na pripremu. Vjerujte, ovaj vas kolač neće razočarati.
Trebat će vam:
2 jaja
1/2 šalice maslinova ulja
1 šalica šećera
1/2 šalice suhog bijelog vina ili narančina soka
1 i 1/4 šalice brašna
1/2 šalice kukuruznog brašna
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
sok jedne naranče
500 g otkoštenih trešanja
džem od trešanja, kupine ili maline
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijevih. U posudi mikserom pomiješajte ulje, jaja, šećer i vino ili sok. Dodajte brašno, kukuruzno brašno, sodu bikarbonu, sol i iscijeđeni narančin sok. Promiješajte da se dobije jednolična smjesa. Kalup za tart namažite uljem i zalijepite papir za pečenje. Izlijte smjesu pa rasporedite trešnje ili neko drugo voće koje imate, poput borovnica ili višanja. Pospite na kraju s još malo šećera i pecite 35 do 40 minuta. Servirajte s džemom od kupina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....