ISPROBANI RECEPTI

KRUMPIROVO TIJESTO: Kod njega se zna, ako se radi, uvijek se jedan dio upotrijedi za njoke, luleke ili šufnudle, a drugi se čuva za knedle!

 Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
Kod krumpirovog tijesta se zna, ako se radi, uvijek se jedan dio upotrijedi za njoke, luleke ili šufnudle, a drugi se čuva za knedle. Zahvalna je ovo vrsta tijesta jer funkcionira i u slanim i u slatkim varijantama, a ne postoji onaj kojemu nije milo.

Ipak, za pripremu dobrog krumpirovog tijesta važno je znati nekoliko stvari. Najvažniji je krumpir, koji treba biti brašnast s više škroba, po mogućnosti stariji jer nema visok udio vode. Sigurni smo da vam upravo takav sad stoji u smočnici ili na tavanu. Dakle, uvijek birajte krumpir s hrapavom korom. Kod samog kuhanja krumpira najjednostavnije je da ga kuhate u kori, te kada omekša ogulite, pustite da se ohladi i tada krenete s procesom izrade. Idealno, krumpir trebate protisnuti kroz prešu ili, u nedostatku iste, naribati ga na ribež. Najelegantniji pak način za napraviti krupirovo tijesto je prvo od krumpira pripremiti pire krumpir, te ga potom pretvoriti u tijesto. Kad je gotovo, krumpirovo tijesto možete koristiti za izradu njoki, punjenih krumpirovih raviola, kruha ili kroketa i drugih slanih oblizeka. Kad je riječ o slatkom, tu su uvijek punjene knedle, ali ako upravo njih uvijek radite, ovaj put isprobajte tačkrle.

Recept za krumpirovo tijesto

1 kg krumpira
sol
500 g brašna
2 jaja

Zagreb, 181018.
Jurisiceva.
Klum Gastronomadi.
Recepti od krumpirovog tijesta.
Knedle sa sljivama.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Krumpir u kori stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok ne omekša, procijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnuti kroz pasirku ili prešu, možete ga naribati i na ribež u posudu. Dodajte brašno i prstohvat soli. Dodajte i dva razmućena jaja. Postupno miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka i nježna. Smjesa se ne smije lijepiti ni za zdjelu ni za podlogu.

Njoki s umakom od rajčice

krumpirovo tijesto
2 konzerve pelata
1 luk
3 češnja češnjaka
bosiljak
sol
maslinovo ulje
300 g njoka
parmezan

Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera 1-2 cm. Nožem ih izrežite na manje komade. Ako želite, njoke ukrasite pomoću vilice. Kuhajte ih u ključatoj i posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Prodinstajte luk na ulju pa dodajte nasjeckanu rajčicu i češnjak. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne. Na kraju umiješajte bosiljak, posolite i dodajte malo šećera ako je umak prekiseo. Njoke poslužite s umakom i parmezanom te dodajte još svježih listića bosiljka.

Šufnudle s gljivama i porilukom

krumpirovo tijesto
350 g gljiva po želji
150 g poriluka
2 češnja češnjaka
malo maslaca
timijan
žlica krem sira

Zagreb, 181018.
Jurisiceva.
Klum Gastronomadi.
Recepti od krumpirovog tijesta.
Gljive sa suf nudlama, mascarponeom, porilukom i gljivama.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera 1-2 cm. Nožem ih izrežite na manje komade. Rukama formirajte oblik šufnudli. Kuhajte ih u ključatoj i posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Gljive izrežite na veće komade. Poriluk prerežite uzdužno, operite od zemlje i izrežite na krupnije polumjesece. Češnjak izrežite na listiće. Na ugrijanom maslacu, na srednje jakoj vatri, prepržite gljive da dobiju zlatnu boju, dodajte poriluk i sotirajte dok sve ne omekša (na pola). Dodajte timijan i češnjak pa sve podlijte s malo tekućine u kojoj su se kuhale šufnudle. Dodajte sir i lagano pirjajte još pet minuta. Umiješajte šufnudle, provjerite okuse i poslužite.

Krumpirov kruh

500 grama brašna
1 žličica soli
1 pakiranje suhog kvasca
malo šećera
250 g pirea od krumpira
250 ml vode
20 g rastopljenog maslaca

Krumpir u kori stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok ne omekša, procijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnuti kroz pasirku ili prešu, možete ga naribati i na ribež u posudu. Brašno pomiješajte s kvascem, šećerom i soli. Dodajte krumpir, maslac i vodu pa zamijesite podatno tijesto. Ostavite da odmori na sobnoj temperaturi oko sat vremena pa pecite 50 minuta na 170 stupnjeva.

Kroketi s umakom od jogurta

krumpirovo tijesto
krušne mrvice
ulje za prženje

Za umak:

200 g grčkog jogurta
10 listića mente ili bosiljka
sok pola limuna
10 ml maslinovog ulja
sol i papar

Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera 1-2 cm. Nožem ih izrežite na manje komade. Rukama formirajte oblik kroketa. Krokete uvaljajte u krušne mrvice pa ih pržite na dobro zagrijanom ulju dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Za umak, pomiješajte jogurt, nasjeckano začinsko bilje, sok limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Poslužite s kroketima.

Tačkrle

krumpirovo tijesto
pekmez od šljiva

Za mrvice:

80 grama maslaca
50 grama krušnih mrvica
2 žlice šećera

Zagreb, 140219.
Za rubriku Koohaca, 4 jela pripremljena u Miele showroomu u Buzinu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Istrgnite komad tijesta i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra. Izrežite tijesto na komade po želji. Napunite tijesto žličicom pekmeza te zatvorite jastučiće i ''osigurajte'' ih vilicom. Vodu zakuhajte i u ključalu vodu ubacite tačkrle. Kuhajte dok se ne dignu na površinu. Izvadite ih. U tavi otopite maslac te mu dodajte šećer i mrvice. Lagano ih prepržite minutu, dvije. Dodajte tačkrle i okrenite ih u mrvicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:32