VINO + VARENIK

Kruške poširane u vinu obožavamo, a po ovom isprobanom receptu bit će još moćnije

Ana Hozjan otkriva nam recept za kruške poširane u vinu s varenikom i tostiranim orasima

Naša suradnica Ana Hozjan u aktualnom broju magazina Dobra hrana donosi priču o vareniku, rijetkom tradicionalnom sirupu koji nastaje sporim i dugotrajnim procesom kuhanja mošta od zrelih i bobica najviše kvalitete, najčešće sorte plavac mali. Osim što je isprobala tri primjerka domaćih proizvođača, Ana je s varenikom pripremila i nekoliko jela.

Jedno od njih su i ove poširane kruške s varenikom i tostiranim pekan orasima, naoko poznat, a tako drugačiji, sočan i moćan desert. Recept potražite u nastavku, a cijelu priču pročitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana. Još uvijek vas čeka na kioscima.

image
Vedran Peteh /Cropix
image
Vedran Peteh /Cropix

POŠIRANE KRUŠKE

Trebat će vam:
4 kruške
250 ml bijelog vina
400 ml vode
žlica varenika
1 žličica gustina
dvije šake tostiranih pekan oraha (ili nekih drugih orašida poput oraha, badema i lješnjaka)

Priprema:
Kruške ogulite, ali ostavite im peteljku. U manjem dubokom loncu zagrijte vino i vodu sa žlicom varenika. Kruške uronite u lonac i kuhajte dok ne omekšaju. Kada ih izvadite iz lonca, ostavite tekućinu da nastavi kuhati i reducirati se dok se količina ne smanji za pola, promiješajte povremeno, a zatim maknite s vatre i umiješajte žličicu gustina. Dok čekate da se umak reducira, smrvite ili nasjeckajte orahe koje ste prethodno kratko tostirali na tavi. Servirajte krušku prelivenu umakom i posipanu orasima. Ovisno o slatkoći same kruške, po potrebi pokapajte s još malo varenika.

image
Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Ovaj recept objavljen je u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:00