Kuhana štuka u umaku od hrena

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 35 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 1,5 kg očišćene štuke
  • vezica grincajga
  • 3 lista lovora
  • papar u zrnu
  • 1 žlica vinskog octa
  • korijen svježeg hrena
  • 1 jaje
  • 1 kiselo vrhnje

Priprema

1. korak

Od vode, sjeckanog povrća iz grincajga, lovora i papra u zrnu napravite juhu. Dodajte ocat, pa u juhu dodajte i narezanu štuku s glavom i repom. Kuhajte dvadesetak minuta na laganoj vatri.

2. korak

Za to vrijeme pripremite umak. Naribajte očišćeni hren. Skuhajte jaje utvrdo. Prelijte hren žlicom juhe u kojoj se kuha riba, pa dodajte i žlicu kiselog vrhnja i tvrdo kuhani žumanjak. Izmiješajte u glatku smjesu i začinite po želji.

Odreske kuhane ribe poslužite prelivene umakom, uz kuhani krumpir ili povrće.

3. korak

Savjet: U juhu u kojoj se kuhala štuka dodajte pola šalice riže i šaku svježe sjeckanog peršina. Pustite da se dobro skuha i malo zgusne juhu. Ukoliko ćete uz štuku posluživati kuhani krumpir, i njega možete skuhati u istoj juhi. Na isti način možete kuhati i mnoge morske ribe – velike pastrve, skuše ili škarpine. Ribu možete i vrlo kratko kuhati, a nakon toga zapeći u pećnici, da postane hrskava i dobije lijepu boju. Umak od hrena ili češnjaka dat će cijelom jelu zimski štih i ozbiljnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 19:51