SALATA, JUHA, SORBET

Kupili ste preveliku lubenicu i sada ne znate što s njom? Iskoristite je na neki od ovih načina

Umjesto da vas prevelika lubenica opterećuje, pretvorite ju u priliku i iznenadite sebe i druge ovim jednostavnim, a efektim receptima. Jer kad je ljeto u punom jeku, lubenice nikad nema previše

Svi smo barem jednom doživjeli tu situaciju: u trgovini ili na placu zgrabiš najveću, najsočniju lubenicu uvjeren da će nestati u trenu, a onda shvatiš kako se ona nikako ne smanjuje. Jedete je danima, režete krišku po krišku, a ona i dalje izgleda kao da niste došli ni do pola.

Ako se i vama dogodilo da ste kupili preveliku lubenicu i ne znate više što biste s njom, ne očajavajte. Umjesto da završite s monotonim tanjurom istih kockica iznova i iznova, pretvorite lubenicu u zvijezdu stola. Donosimo vam nekoliko brzih, jednostavnih i genijalno osvježavajućih načina kako je iskoristiti i to na način koji će vas oduševiti jednako kao i goste.

Sorbet od lubenice

Nema sladoleda pri ruci? Nema problema - iskoristite sočnu hladnu lubenicu. Dobit ćete kremasti, ledeni sorbet koji je gotov za nekoliko minuta, a uz to i puno zdraviji od kupovnog sladoleda. Idealno za vruće dane!

image
Lesyy/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

1 kg lubenice

2 žlice meda ili agavinog sirupa

sok 1 limete

Priprema:

Lubenicu narežite na kockice i stavite u zamrzivač barem 3 do 4 sata (najbolje preko noći). Smrznute kockice ubacite u blender, dodajte med i sok limete. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Poslužite odmah ili prebacite u posudu pa vratite u zamrzivač na sat vremena da se još malo stisne.

Salata od lubenice i fete

Ova kombinacija zvuči neobično dok je ne probate i onda više nema povratka. Slatkoća lubenice savršeno se spaja sa slanoćom fete, a dodatak krastavca, crvenog luka i svježe metvice daje joj poseban “kick”. Začinite maslinovim uljem i malo limete ili balzamičnog octa i dobit ćete salatu koja će postati hit svakog ljetnog stola.

image
Gmvozd/Getty Images

Trebat će vam:

500 g lubenice, narezane na kockice

200 g feta sira, izmrvljenog

1 svježi krastavac

½ crvenog luka (tankih ploški)

šaka svježih listića mente

2 žlice maslinova ulja

sok ½ limete

prstohvat soli i svježe mljeveni papar

Priprema:

Lubenicu narežite na kockice, krastavac na tanke ploške ili polumjesece. Sve stavite u zdjelu, dodajte luk i izmrvljen feta sir. Začinite maslinovim uljem, limetom, soli i paprom. Lagano promiješajte i pospite svježom mentom.

Gazpacho od lubenice

Gazpacho možda zvuči komplicirano, ali zapravo je vrlo jednostavan. Sve što trebate jest ubaciti u blender lubenicu, rajčicu, krastavac, papriku i malo češnjaka. Posolite, popaprite, dodajte maslinovo ulje i par kapi octa i hladna, aromatična juha je gotova.

image
Sarsmis/Getty Images

Trebat će vam:

500 g lubenice

400 g zrelih rajčica

1 crvena paprika

1 krastavac

1 češanj češnjaka

2 žlice maslinova ulja

1 žlica vinskog octa (ili jabučnog)

sol i papar po ukusu

Priprema:

Sve sastojke narežite na komade i ubacite u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku juhu. Probajte i prilagodite začine. Ohladite barem 1 sat u hladnjaku i poslužite u dubokim zdjelicama s kapljicom maslinova ulja.

Ražnjići od lubenice

Tražite nešto vizualno efektno za goste? Probajte ražnjiće! Na štapiće nanižite kockice lubenice, fetu i listiće mente ili bosiljka. Možete dodati i krastavac ili mozzarellu - kombinacije su beskrajne. Jednostavno, brzo, a izgleda fantastično.

image
Mtreasure/Getty Images

Frozen margarita od lubenice

Zašto se ograničiti samo na sokove? Zamrznute kockice lubenice izblendajte s tequilom, limetom i malo likera od naranče. Poslužite u čaši s rubom umočenim u sol i dobit ćete koktel koji hladi, osvježava i mami osmijeh na lice.

image
Bhofack2/Getty Images

Margarita lubenica - party trik bez puno truda

Ako vam se ne da vaditi blender, probajte ovu jednostavnu foru: kockice lubenice nakapajte tekilom i pospite limetinom koricom i soli. U trenu dobivate voćno-alkoholni zalogaj koji će postati glavna atrakcija svakog ljetnog druženja.

image
Ziprashantzi/Getty Images

Lubenica je puno više od voća koje se jede na kriške. Ona je baza za desert, salatu, juhu, koktel ili maštovite zalogaje na štapiću. Baš zato, uživajte u njoj do zadnjeg zalogaja ove sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 16:18