Svi smo barem jednom doživjeli tu situaciju: u trgovini ili na placu zgrabiš najveću, najsočniju lubenicu uvjeren da će nestati u trenu, a onda shvatiš kako se ona nikako ne smanjuje. Jedete je danima, režete krišku po krišku, a ona i dalje izgleda kao da niste došli ni do pola.
Ako se i vama dogodilo da ste kupili preveliku lubenicu i ne znate više što biste s njom, ne očajavajte. Umjesto da završite s monotonim tanjurom istih kockica iznova i iznova, pretvorite lubenicu u zvijezdu stola. Donosimo vam nekoliko brzih, jednostavnih i genijalno osvježavajućih načina kako je iskoristiti i to na način koji će vas oduševiti jednako kao i goste.
Sorbet od lubenice
Nema sladoleda pri ruci? Nema problema - iskoristite sočnu hladnu lubenicu. Dobit ćete kremasti, ledeni sorbet koji je gotov za nekoliko minuta, a uz to i puno zdraviji od kupovnog sladoleda. Idealno za vruće dane!
Trebat će vam:
1 kg lubenice
2 žlice meda ili agavinog sirupa
sok 1 limete
Priprema:
Lubenicu narežite na kockice i stavite u zamrzivač barem 3 do 4 sata (najbolje preko noći). Smrznute kockice ubacite u blender, dodajte med i sok limete. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Poslužite odmah ili prebacite u posudu pa vratite u zamrzivač na sat vremena da se još malo stisne.
Salata od lubenice i fete
Ova kombinacija zvuči neobično dok je ne probate i onda više nema povratka. Slatkoća lubenice savršeno se spaja sa slanoćom fete, a dodatak krastavca, crvenog luka i svježe metvice daje joj poseban “kick”. Začinite maslinovim uljem i malo limete ili balzamičnog octa i dobit ćete salatu koja će postati hit svakog ljetnog stola.
Trebat će vam:
500 g lubenice, narezane na kockice
200 g feta sira, izmrvljenog
1 svježi krastavac
½ crvenog luka (tankih ploški)
šaka svježih listića mente
2 žlice maslinova ulja
sok ½ limete
prstohvat soli i svježe mljeveni papar
Priprema:
Lubenicu narežite na kockice, krastavac na tanke ploške ili polumjesece. Sve stavite u zdjelu, dodajte luk i izmrvljen feta sir. Začinite maslinovim uljem, limetom, soli i paprom. Lagano promiješajte i pospite svježom mentom.
Gazpacho od lubenice
Gazpacho možda zvuči komplicirano, ali zapravo je vrlo jednostavan. Sve što trebate jest ubaciti u blender lubenicu, rajčicu, krastavac, papriku i malo češnjaka. Posolite, popaprite, dodajte maslinovo ulje i par kapi octa i hladna, aromatična juha je gotova.
Trebat će vam:
500 g lubenice
400 g zrelih rajčica
1 crvena paprika
1 krastavac
1 češanj češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 žlica vinskog octa (ili jabučnog)
sol i papar po ukusu
Priprema:
Sve sastojke narežite na komade i ubacite u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku juhu. Probajte i prilagodite začine. Ohladite barem 1 sat u hladnjaku i poslužite u dubokim zdjelicama s kapljicom maslinova ulja.
Ražnjići od lubenice
Tražite nešto vizualno efektno za goste? Probajte ražnjiće! Na štapiće nanižite kockice lubenice, fetu i listiće mente ili bosiljka. Možete dodati i krastavac ili mozzarellu - kombinacije su beskrajne. Jednostavno, brzo, a izgleda fantastično.
Frozen margarita od lubenice
Zašto se ograničiti samo na sokove? Zamrznute kockice lubenice izblendajte s tequilom, limetom i malo likera od naranče. Poslužite u čaši s rubom umočenim u sol i dobit ćete koktel koji hladi, osvježava i mami osmijeh na lice.
Margarita lubenica - party trik bez puno truda
Ako vam se ne da vaditi blender, probajte ovu jednostavnu foru: kockice lubenice nakapajte tekilom i pospite limetinom koricom i soli. U trenu dobivate voćno-alkoholni zalogaj koji će postati glavna atrakcija svakog ljetnog druženja.
Lubenica je puno više od voća koje se jede na kriške. Ona je baza za desert, salatu, juhu, koktel ili maštovite zalogaje na štapiću. Baš zato, uživajte u njoj do zadnjeg zalogaja ove sezone.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....