Volimo tople i hladne

Lasagne alla Bolognese talijanski su klasik zbog kojeg rado i ljeti palimo pećnicu

 Esin Deniz/Getty Images/istockphoto
Nema puno jela zbog kojih bismo se toliko žrtvovali kad se živa na termometru penje iznad 30, no za lazanje čiinimo iznimku
Nema puno jela zbog kojih bismo se toliko žrtvovali kad se živa na termometru penje iznad 30, no za lazanje čiinimo iznimku

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Broj osoba: 4-6 osoba

LAZANJE OD MLJEVENE GOVEDINE S TOPLJENIM SIROM

Trebat će vam:
500 g mljevene govedine
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
400 g pelata (konzerviranih rajčica)
2 žlice maslinova ulja
1 žličica origana
250 g tijesta za lazanje
300 g naribanog sira (mozzarella, gauda ili miks)
300 ml bešamel umaka (možete kupovni ili domaći)
sol i papar prema ukusu

Priprema:

Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju i zamirišu. Dodajte mljevenu govedinu i pržite dok ne postane smeđa i raskuha se. Umiješajte pelate, origano, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri 15 minuta da se okusi prožmu i umak zgusne. U nauljenu vatrostalnu posudu rasporedite malo umaka na dno, zatim složite prvi sloj lazanjskih ploča. Preko njih rasporedite dio mesnog umaka, zatim malo bešamela i naribanog sira. Ponovite slaganje slojeva dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem sira. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35-40 minuta, dok lazanje ne budu zlatno-smeđe i sir se lijepo otopi i zapeče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 15:16