STVOREN ZA VIKEND

Lava kolač u restoranima plaćamo 6-7 eura, a priprema je zapravo tako jednostavna, evo recepta

Ako postoji jedan kolač koji se najbolje slaže uz ovo snježno vrijeme, onda je to sigurno topli lava cake

Trenutno ne možemo zamisliti niti jedan drugi desert koji je jednako utješan i jednostavan za pripremu kao što je to dobar lava kolač. U restoranima ovu slasticu plaćamo 6, 7 ili 8 eura, a priprema je zapravo toliko jednostavna da vam neće oduzeti više od 10-ak minuta, plus pečenje za koje će vam trebati još 15. Najbolje od svega, za ovaj meki, superčokoladni kolač trebat će vam tek nekoliko sastojaka, od kojih većinu, sigurni smo, ionako već imate u kuhinjskom ormariću.

image
Unsplash/

U nastavku donosimo recept koji smo pronašli na The New York Timesu, a ukoliko smatrate da je priprema ipak malo prekomplicirana za vaše kulinarske sposobnosti, tu je i video koji bi vas mogao ohrabriti. Porcija je dostatna za dvije osobe no poučeni iskustvom, savjetujemo vam da odmah napravite dva komada. Onako, za svaki slučaj.

Trebat će vam:

85 grama tamne čokolade, 70 do 74 posto kakaa

3 žlice maslaca

3 žlice šećera

1 jaje

1 žumanjak

2 žlice glatkog bijelog brašna

pola žličice ekstrakta vanilije

prstohvat soli

šećer za posipanje posudice

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Posudice za pečenje premažite maslacem i pospite ih s malo šećera. Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu s tri žlice maslaca. U posebnoj posudi pomiješajte jaje, žumanjak, šećer, ekstrakt vanilije i sol. Dobro promiješajte dok smjesa ne postane lagano pjenasta, oko 2 minute. Dodajte brašno i ponovno promiješajte, a zatim dodajte i čokoladu. Nježno promiješajte smjesu. Prebacite je u posudicu ili posudice za pečenje. Pecite 12 do 14 minuta ili dok se rubovi ne odvoje od posudice, a kolač dovoljno naraste, ali je još uvijek vlažan iznutra. Nožem ili špatulom polako olabavite rubove, preokrenite posudicu za pečenje i izvadite kolač na tanjur. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:21