SOČAN I UKUSAN

Lidia Bastianich otkrila odličan recept za pitu bake Rose

Sočan i ukusan, ovo je voćni desert koji možete pripremati tijekom cijele godine

Lidije Bastianich nije samo poznata kuharica - ona je prava kulinarska ambasadorica čiji su recepti spoj tradicije, ljubavi i majstorstva. Iako je njezina slava započela u Americi, njezine su ideje odavno prešle ocean, pa čak i oni koji nikada nisu pogledali njezinu emisiju znaju za njezinu strast prema talijanskoj kuhinji, ali i onoj rodne Istre.

Njezini recepti nisu samo upute, oni su poziv na gurmansko putovanje, gdje se svaki zalogaj pretvara u priču koja nas nerijetko inspirira kako bismo se i sami okušali u kulinarskim pothvatima.

image
/Neja Markičević/cropix

Jedna od takvih priča je i ona o obiteljskom kolaču poznate kuharice - sočnom i ukusnom desertu koji možete pripremati tijekom cijele godine. Odličan je kao doručak, ali i kada vam dolazi puno gostiju koje želite oduševiti desertom. Samo ubacite ovaj kolač u pećnicu – nestat će u trenu, uz žlicu tučenog vrhnja i šalicu dobre kave, poručila je Bastianich.

PITA OD JABUKE NONE ROSE

Trebat će vam:
110 g maslaca (na sobnoj temperaturi), plus malo dodatnog za premazivanje kalupa
1 šalica glatkog brašna, plus još malo za kalup
¾ šalice bijelog kristal šećera
2 velika jaja
½ žličice ekstrakta vanilije
1 žlica praška za pecivo
prstohvat krupnije soli
naribana korica 1 limuna
3 jabuke za pečenje, oguljene, očišćene i narezane na komade od otprilike 1,5 cm
2 žlice smeđeg šećera
½ šalice grubo nasjeckanih oraha, lagano tostiranih

image
/Lidija Bastianich

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite i pobrašnite kalup s oprugom promjera 20 ili 23 cm. U električnom mikseru s nastavkom za miješanje tucite maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta, otprilike 1 minutu. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte dok smjesa ne postane lagana i prozračna, još minutu-dvije. Umiješajte vaniliju. U drugoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Suhe sastojke dodajte u mikser zajedno s limunovom koricom i miksajte samo dok se sve ne sjedini. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, smeđi šećer i tostirane orahe. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup, poravnajte površinu i odozgo ravnomjerno rasporedite smjesu s jabukama. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, otprilike 35 do 40 minuta. Ostavite da se hladi na rešetki, zatim pažljivo izvadite iz kalupa i narežite na kriške za posluživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:24