Lidija Bastianich nije samo poznato lice iz svijeta kuhanja – ona je prava ambasadorica kulinarske tradicije, čiji recepti odišu toplinom doma, ljubavlju prema hrani i izuzetnim znanjem. Iako je svoju karijeru izgradila u Sjedinjenim Američkim Državama, njezina su jela i filozofija odavno prešli granice oceana. Čak i oni koji nikada nisu pratili njezine televizijske emisije prepoznaju njezinu strast prema talijanskoj kuhinji, ali i prema jelima iz njezine rodne Istre.
Lidijine recepte mnogi rado pripremaju, svjesni da s njima teško mogu pogriješiti, a nama je zapao za oko njezin novi recept za punjeni luk. Pa, zavrnimo rukave i bacimo se na kuhanje...
Ovo jelo možete pripremiti s bilo kojom vrstom luka. Važno je da birate glavice veličine otprilike teniske loptice. Fantastični su kao samostalno jelo ali i kao prilog uz svečanu večeru.
PUNJENI LUK
Trebat će vam:
1 šalica riže
1½ žličica krupne soli
6 srednje velikih glavica ljubičastog luka
6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
110 g šunke, narezane na kockice
1 šalica pečene crvene paprike, narezane na kockice
½ šalice ribanog sira Grana Padano
¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
1 veliko jaje, lagano istučeno
1 šalica pilećeg temeljca
½ šalice bijelog vina
4 žlice maslaca, narezanog na komadiće
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. U malom loncu pomiješajte rižu, ½ žličice soli i 2 šalice vode. Zakuhajte, poklopite i kuhajte dok riža ne postane al dente, otprilike 14–15 minuta. Zatim rižu rasporedite po limu za pečenje da se ohladi. Ogulite luk i prepolovite ga vodoravno (poprečno). Odrežite mali dio s oba kraja kako bi polovice mogle stabilno stajati u obliku zdjelica. Žlicom pažljivo izdubite sredinu, ostavljajući ljuske debele 2–3 sloja. Izdubljeni dio luka nasjeckajte i stavite sa strane. U velikoj zdjeli pomiješajte izdubljene ljuske luka s 2 žlice maslinovog ulja i ½ žličice soli. Preostale 4 žlice maslinovog ulja zagrijte u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte, često miješajući, dok ne omekša – oko 10 minuta. Dodajte šunku i pirjajte dok ne dobije lagano zlatne rubove, oko 3 minute. Smjesu prebacite u veliku zdjelu i ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta. U tu istu zdjelu dodajte kuhanu rižu, pečene paprike, naribani sir, peršin, jaje i preostalu ½ žličice soli. Dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačen nadjev. Nadjev rasporedite u pripremljene ljuske luka i posložite ih u vatrostalnu posudu dovoljno veliku da stane svih 12 polovica, a da se pritom ne dodiruju. Ulijte temeljac i vino u posudu te rasporedite 2 žlice maslaca po tekućini. Preostali maslac stavite na vrhove punjenih lukova. Posudu pokrijte aluminijskom folijom (pazite da ne dodiruje luk), i pecite dok luk ne omekša – oko 35 minuta. Zatim uklonite foliju i nastavite peći još 20–25 minuta, dok vrhovi ne poprime zlatnosmeđu boju i postanu hrskavi. Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....