DOBRO JE ZNATI

LIMENA ŠPAJZA: Ne bojte se konzervirane hrane. Inspiraciju za odlično jelo možete naći i u konzervi. Ali što kupiti, a što izbjegavati?

 Getty Images/iStockphoto
U žaru kupnje u vašoj se košarici sigurno našla i pokoja limenka s grahom, slanutkom ili pelatima, što znači da imate sve za gozbu

Nabavu zaliha osnovnih živežnih namirnica obavilo je gotovo svako kućanstvo u Hrvatskoj, a najbrže se troši brašno, kvasac, šećer, ulje, konzerve i smrznuta hrana. U jeku “koronašopinga” valja ostati pribran i ne natrpavati kuhinjske ormariće, špajze i police iracionalno. Cilj je za vrijeme izolacije ostati što boljeg zdravlja i jačeg imunološkog sustava, a kvaliteta namirnica koje konzumiramo neupitno je od velike važnosti. Konzervirane hrane ne treba se bojati, jer u nekim slučajevima može biti dobar izbor ako želimo pojesti brz i zdrav obrok. Jer sad je već svakome jasno da je koronavirus ipak pogubniji od raznoraznih aditiva ili zloglasnih E-brojeva.

TREBA VAM:

GRAHORICE

Grah, slanutak i leća iz konzerve mogu biti dobar i hranjiv ručak, a ako vam smeta slana voda u kojoj stoje, jednostavno ih isperite u vodi. Tako čuvane grahorice možete jesti na salatu, od njih napraviti varivo ili ih jesti samostalno.

RIBA

Bilo da se radi o sardinama, lososu ili tuni, konzervirana riba odličan je izvor esencijalnih nutrijenata i masnih kiselina, posebno Omega 3. Ako ste u mogućnosti, birajte konzerve ribe koja je ulovljena na otvorenom moru.

PELATI

Rajčica koja se koristi za pripremu konzervi pelata, šljivar, bere se u jeku svog životnog ciklusa i takva iskuhava i konzervira. Nema ništa loše u korištenju pelata, a nekoliko konzervi na polici spasit će vas kad je u pitanju izrada umaka i variva “na veliko”.

NE TREBA VAM:

VOĆE

Voće iz konzerve, poput breskve ili ananasa, izgubilo je većinu vitamina i osim praktičnosti, nema mnogo smisla koristiti ih. Ono što je preostalo šećeri su koje bi bilo pametnije ne unositi iz tih izvora. Pametno bi možda bilo smrznuti omiljeno voće, koje će ipak djelomično zadržati svoja nutritivna svojstva.

GOTOVA JELA

Zapamtite, cilj prehrane u vrijeme koronavirusa jest jačanje imuniteta i unos dovoljne količine hranjivih tvari, što ćete, bez sumnje, prije postići domaćim varivom ili salatom nego gotovim jelom iz konzerve.

Getty Images/iStockphoto

GOTOVI UMACI

Pripremiti brzi umak od rajčice ili bolonjez za cijelu obitelj u doba izolacije ne bi trebao biti problem, može se jesti više dana, i ne morate brinuti o prekomjernoj količini soli koja se nalazi u konzerviranim umacima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:56