Osvježavaju!

Ljetne krumpir salate kao savršen prilog!

Bez obzira kako ga zvali – krumpir, krompir, kumpir, kalampir, patata, krtola – sva je prilika da od njega radite upravo krumpir salatu. Varijacija je mnogo, a nama su drage sve – od onih najjednostavnijih pa sve do onih koje se ne biste posramili servirati ni na nekom svečanijem ručku.

Iskopali smo tri baš ljetne koje možete jesti kao glavno jelo, a neće razočarati ni kao prilog uz dobar roštilj ili ukusno pečeno meso!

Krumpir salata s grčkim jogurtom i koprom

5 srednjih krumpira
3 dcl grčkog jogurta
2 ljutike
dvije šake kopra
1 žličica senfa
sol
papar
sok pola limuna

Potato salad with mustard seeds and white filling in rustic style
Getty Images/iStockphoto

Krumpir skuhajte u vrućoj vodi. Ako imate mladi krumpir samo mu dobro operite koru i kuhajte ga zajedno s korom. Nakon što je kuhan, krumpir izrežite na manje komade po želji. Ohladite ga. Kad se ohladio, dodajte mu jogurt, sitno nasjeckane ljutike (koje možete zamijeniti običnim lukom), žličicu senfa, natrgani kopar, sol, papar i sok pola limuna. Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Krumpir salata sa senfom i ljutom papričicom

1 kg krumpira
2 svježe ljute papričice ili 1 veća
3 mlada luka
1 žlica senfa
1 žlica nasjeckanog kopra
3 slana inćuna ili srdele iz ulja
1 žličica kurkume
maslinovo ulje
rižin ocat
sol i papar
1 zdjelica rikule

Ogulite krumpir, narežite ga na srednje debele kriške i kuhajte u vreloj vodi oko 12 minuta. Ocijedite. Nasjeckajte inćune, stavite ih u zdjelicu sa senfom, kurkumom, koprom, maslinovim uljem i octom. Krumpire posolite, popaprite, dodajte mladi luk, ljutu papričicu kojoj ste prethodno uklonili koštice, rikulu i pripremljeni dresing. Promiješajte.

Krumpir salata s kuhanim jajima i začinskim biljem

5 srednjih krumpira
4 velika jaja
2 žličice senfa
2 žličice jabučnog octa
1 žličica meda
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar
žličica nasjeckanog svježeg peršina
žličica nasjeckanog svježeg kopra
žličica nasjeckanog svježeg vlasca

potato salad with eggs and pesto
Getty Images/iStockphoto

Krumpire i jaja skuhajte u vrućoj vodi. Krumpire kuhajte oko 15 minuta, a jaja 7 minuta. Kada su krumpiri kuhani, izrežite ih na manje komade. U posudi pomiješajte senf, maslinovo ulje, ocat, med, sol, papar i začine. Sve dobro promiješajte. Kada su krumpiri kuhani, izrežite ih na manje komade i začinite dresingom dok su još topli. Kuhana jaja izrežite na četvrtine i dodajte u salatu. Možete ju jesti toplu ili pustiti da se ohladi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:19