Sve više ljubitelja kave otkriva čari cold brewa, hladno pripremljene kave s blagim i osvježavajućim okusom. Najjednostavnije rečeno, cold brew je hladna infuzija pripravljena od mljevene kave. Za razliku od tradicionalnih metoda gdje kavu prelijevamo vrućom vodom, cold brew nastaje dugotrajnim natapanjem kave u hladnoj vodi, procesom koji može trajati i do 24 sata. Iako se doima kao suvremeni trend, povijest cold brew kave seže stoljećima unatrag, s korijenima čak u 17. stoljeću u Japanu, o čemu smo ranije pisali.
No, povijest na stranu, što kažete na to da svoju omiljenu kavu pretvorite u ledeni štapić? Ovaj praktični i ukusni desert savršeno je rješenje za vruće ljetne dane, a priprema ne zahtijeva mnogo truda.
Cold brew sladoled kombinira dvije slojevite teksture - intenzivni hladni koncentrat kave i kremastu pjenicu. Ovaj sladoled na štapiću može ostati u vašem zamrzivaču cijelo ljeto, pa vam više neće trebati dodatna šalica kave za poslijepodnevno razbuđivanje u ove vruće dane.
Za one koji vole eksperimentirati, u cold brew smjesu može se dodati i aromatizirani sirup - vanilija i lješnjak su popularni izbori, no za ovisnike o slatkom tu je još jedan favorit - karamel.
Kako napraviti cold brew i pretvoriti ga u osvježavajući sladoled na štapiću otkrijte u nastavku.
Priprema cold brew koncentrata
Trebat će vam:
staklenka sa širokim grlom
posuda ili vrč za posluživanje (karafa, vrč)
gaza
gumica
žlica
svježe mljevena kava (25 grama)
filtrirana voda (180 ml)
Postupak:
U staklenku dodajte grubo mljevenu kavu, otprilike četiri jušne žlice, odnosno oko 25 grama za svaki 180 ml vode. Pažljivo ulijte filtriranu vodu preko kave i lagano promiješajte kako biste osigurali da je sva kava ravnomjerno natopljena. Prekrijte otvor staklenke gazom i učvrstite gumicom. Ako imate poklopac koji ne pritiska gazu, slobodno ga stavite. Ostavite staklenku da stoji na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku 12 sati kako bi kava polako ispustila svoj okus. Nakon 12 sati, procijedite kavu u vrč ili posudu za posluživanje kroz gazu, pazeći da ne propuste talog. Dobiveni koncentrat možete razrijediti vodom po želji u omjeru 1:1 ili prilagoditi jačinu okusa. Dodajte led i eventualno aromatizirane sirupe poput vanilije ili lješnjaka.
Izrada cold brew sladoleda na štapiću
Trebat će vam:
cold brew koncentrat (pripremljen po gore navedenom receptu)
sirup od vanilije ili drugi okusni sirup po želji
voda
vrhnje i mlijeko za kremasti sloj
kalupi za sladoled
štapići za sladoled
Postupak:
U mjericu ulijte cold brew koncentrat, dodajte vanilin sirup i pola šalice vode. Dobro promiješajte. Smjesu ravnomjerno podijelite u 8 kalupa za sladoled (oko 120 ml po kalupu). Zamrznite oko sat vremena dok ne postane čvrsta. U drugoj posudi umutite vrhnje i mlijeko da dobijete glatku kremastu smjesu. Polako je prelijte preko već zaleđene kave u kalupima. Pokrijte kalupe i zabodite štapiće za sladoled. Vratite u zamrzivač na najmanje 4 sata, a može i do dva mjeseca. Kada želite izvaditi sladoled, kalupe kratko umočite u mlaku vodu, sladoled će se lako odvojiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....