Popularni napitak

Svi o njemu pričaju: što je točno cold brew i kako ga napraviti kod kuće

 Unsplash
Ova tehnika seže još u drevni Japan, a danas ovako pripremljenu kavu možemo pronaći u većini dobrih kafića
Ova tehnika seže još u drevni Japan, a danas ovako pripremljenu kavu možemo pronaći u većini dobrih kafića

Kad sunce nemilosrdno prži, mnogi od nas spas traže u osvježavajućim napicima. Posljednjih godina, uz klasične ledene kave, na tron popularnosti zasjeo je jedan poseban način pripreme - cold brew. Ovaj posebni, hladno pripremljeni napitak od kave osvojio je srca ljubitelja kave diljem svijeta. No, što je zapravo cold brew, kako ga možete jednostavno pripremiti kod kuće i zašto njegova cijena u kafićima ponekad izaziva negodovanje? U nastavku vam otkrivamo sve tajne ovog popularnog ljetnog hita.

image
Unsplash

Kratka povijest

Najjednostavnije rečeno, cold brew je hladna infuzija pripravljena od mljevene kave. Za razliku od tradicionalnih metoda gdje kavu prelijevamo vrućom vodom, cold brew nastaje dugotrajnim natapanjem kave u hladnoj vodi, procesom koji može trajati i do 24 sata. Iako se doima kao suvremeni trend, povijest cold brew kave seže stoljećima unatrag, s korijenima čak u 17. stoljeću u Japanu. Ondje su nizozemski trgovački brodovi, prema dostupnim informacijama, uveli hladnu pripremu kave kao praktičan način pripravljanja napitka bez upotrebe vatre na brodovima. Iz toga se razvio danas svjetski poznat japanski, odnosno Kyoto-stil pripreme, metoda sporog kapanja vode preko mljevene kave kroz staklene tornjeve, cijenjena zbog duboke ekstrakcije okusa.

image
Istock

Koncept se postupno širio na Zapad, gdje su se oko 1800. godine počeli proizvoditi različiti koncentrati kave. Komercijalni proboj cold brewa započele su tvrtke poput japanske Ueshima Coffee Co. i talijanskog Illyja. U Sjedinjenim Američkim Državama, popularizaciji je pridonio kemičar Todd Simpson sa svojim "Toddy sustavom za hladno kuhanje kave". Danas cold brew pronalazimo na različitim mjestima, od supermarketa do specijaliziranih kavana, no važno je imati na umu da trend ne podrazumijeva uvijek i kvalitetu.

Sve veća popularnost

Popularnost cold brew kave temelji se na njezinom jedinstvenom profilu okusa i svojstvima. Hladna priprema rezultira napitkom koji je iznimno gladak i blago slatkast, s osjetno manje kiselosti u usporedbi s kavom pripravljenom vrućom vodom. Dok vruća voda izvlači kiseline koje mogu postati neugodno oštre kada se kava ohladi, hladna ekstrakcija to izbjegava, čineći cold brew idealnim za konzumaciju s ledom, samostalno ili s mlijekom koje dodatno naglašavaju njegove karakteristike.

A zašto je onda cold brew često skuplji u kafićima? Glavni razlozi su dugotrajna priprema (minimalno 12 sati) i korištenje većeg omjera kave u odnosu na vodu (npr. 1:5 do 1:12, ili čak jači koncentrati). Specialty kafići koriste i skupjle, kvalitetnije kave što logično rezultira skupljom šalicom. Svi ti čimbenici doprinose konačnoj cijeni, koja za šalicu cold brewa teško može biti niža od, primjerice, 4 eura.

image
Unsplash

Kako ga pripremiti kod kuće

image
Georgeclerk/Getty Images

Prije samog recepta, vrijedi spomenuti da postoje i specifični uređaji za cold brew, poput onih tvrtke Goat Story, čije uređaje koriste mnogi zagrebački kafići za izradu cold brewa; a mogu se pronaći na ovoj poveznici. Za one koji ne žele još jedan uređaj u svojoj kuhinji, ovaj recept će vam se itekako svidjeti.


COLD BREW
Trebat će vam:
staklenka sa širokim grlom
posuda ili vrč za posluživanje (karafa, vrč)
gaza
gumica
žlica
svježe mljevena kava (25 grama)
filtrirana voda (180 ml)

Priprema:
Započet ćemo dodavanjem grubo mljevene kave u staklenku, pri čemu ćemo se voditi omjerom od približno četiri jušne žlice, odnosno oko 25 grama kave, na svaku šalicu vode, što je otprilike 180ml. Nakon toga, pažljivo ćemo uliti vodu u staklenku preko kave te lagano promiješati kako bismo osigurali da je sva kava ravnomjerno navlažena. Zatim ćemo otvor staklenke prekriti gazom i osigurati je gumicom. Tako pripremljenu staklenku ćemo zatvoriti poklopcem, ukoliko ga posjeduje i ne ometa gazu, te ostaviti kavu da se natapa dvanaest sati, nakon čega ćemo dobiti savršeno koncentrirani napitak. Po isteku dvanaest sati, procijedit ćemo kavu u vrč ili posudu za posluživanje, pažljivo prelijevajući koncentrat kroz gazu. Za posluživanje, u čašu s ledom ulit ćemo jedan dio dobivenog koncentrata kave i jedan dio vode. Okus napitka možemo prilagoditi vlastitim preferencijama dodavanjem više ili manje vode, a za drugačiji doživljaj, našem cold brew napitku možemo dodati malo mlijeka ili gazirane vode

Savjet više! Svježe je najbolje. Bilo da pripremamo toplu ili hladnu kavu, svježe mljevena zrna uvijek će dati najbolji okus. Zašto? Jer mljevenjem se oslobađaju ulja u zrnu, a upravo su ta ulja zaslužna za slojevitost i dubinu okusa. No, ta ulja brzo ispare, zato je idealno koristiti kavu odmah nakon mljevenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
16. srpanj 2025 08:29