ručak za 2 dana

Low budget ručak: zapečeno toskansko varivo sa starim kruhom, keljom, konzervom graha, pelatima

 Ribollita Istock/
Ribollita je oduvijek bila siromašno jelo, Talijani su je radili u velikim količinama i jela se nekoliko dana u tjednu.

Nastala je iz potrebe da se potroši stari kruh, povrće i začinsko bilje koji su rasli u vrtu. Danas ova bogata, gusta juha predstavlja jednostavan i zasitan ručak kojem se i sami rado vraćamo i idućeg dana.

Tradicionalna ribollita sadrži i, između ostalog, toskanski kelj, posebnu vrstu kelja zanimljivog oblika, no pripremate li je kod kuće, poslužit će i klasični kelj. Dodaje se i grah, a posebnu ulogu igra stari kruh koji jelo čini zasitnim pa mu nije potrebno dodavati baš nikakav mesni prilog kako bi svi za stolom bili zadovoljni.

Još jedna od posebnosti ribollite jest i u tome da se, kako kažu Talijani, prije posluživanja mora dobro ohladiti, a potom ponovno zagrijati kako bi poprimila još dublji i bolji okus. Također, važno je dodati, kod samog posluživanja ribollitu nemojte zaboraviti začiniti s malo maslinova ulja i dodatno začiniti svježe mljevenim paprom.

5 žlica maslinovog ulja

1 luk, nasjeckan

1 mrkva, nasjeckana

1 stabljika celera, nasjeckana

1 žlica mljevenog češnjaka

Sol i mljeveni crni papar

400 g kuhanog ili konzerviranog graha

450 g pelata

4 velike šalice povrtnog temeljca ili vode (oko 800 ml)

1 grančica svježeg ružmarina

1 grančica svježeg timijana

400 g narezanog kelja (najbolje toskanskog ako ga možete pronaći)

4 velike, debele kriške kruha od cjelovitog zrna, prepečenog

1 mali crveni luk, sitno narezan

šaka svježe ribanog parmezana

Priprema:

Stavite 2 žlice ulja u veliki lonac na srednju vatru. Kad se zagrije dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak; pospite solju i paprom i kuhajte uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, 5 do 10 minuta.

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Grah ocijedite i isperite vodom. Dodajte grah u lonac zajedno s pelatima, temeljcem ili vodom, ružmarinom i majčinom dušicom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru tako da juha polagano krčka; poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje, dok se okusi ne sjedine, 15 do 20 minuta.

Izvadite stabljike ružmarina i majčine dušice, umiješajte kelj. Kušajte i prilagodite začine. Položite kriške kruha na varivo tako da prekrivaju vrh i da se što manje preklapaju. Po vrhu rasporedite ploške crvenog luka, pokapajte s preostale 3 žlice ulja i pospite parmezanom.

Stavite lonac u pećnicu i pecite dok kruh, luk i sir ne porumene i postanu hrskavi, do 10 minuta (možda i kraće ako vam je pećnica jaka pa pratite situaciju. Podijelite juhu i kruh u 4 porcijei poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:32