PREJEDNOSTAVNO I PREDOBRO

Lubenica ne mora biti dosadan desert, pripremite je po receptu poznatog chefa i svi za stolom tražit će komad više

 Faris Mohammed/Unsplash/
Kada Yotam Ottolenghi i njegov tim osmisle recept za ultimativu poslasticu s lubenicom, to jednostavno moramo isprobati

Kada smo na službenom Instagram profilu chefa Yotama Ottolenghija naletjeli na ovaj recept za lubenicu, znali smo da ga moramo isprobati što prije, posebice zato što može biti itekako dobra i zanimljiva, osvježavajuća grickalica nakon zasitnog ručka ili večere na moru. Riječ je o komadima lubenice začinjenim jednostavnim dodacima kao što su sirup od limete i aromatiziranom soli koji lubenicu podižu na razinu više i tjeraju vas da pojedete samo još jedan zalogaj.

Pobrinite se da je lubenica dovoljno hladna pa je na ovaj način poslužite umjesto sladoleda. Dobra ideja bit će i ponuditi je gostima za vrijeme opuštenih ljetnih druženja na terasi, kada vam se tek narezana lubenica čini prejednostavnim rješenjem.

Dobro je dodati i kako su količine navedene u receptu dovoljne za veću količinu aromatizirane soli pa je možete spremiti u staklenku i njome na isti način začiniti zreli mango, ananas, krastavce ili jednostavnu zelenu salatu.

image
Cody Chan/Unsplash/

Priprema će vam oduzeti 15-ak minuta, kuhanje sirupa 10-ak, a navedene količine bit će dovoljne za otprilike šest osoba željnih kvalitetnog osvježenja. U nastavku potražite recept koji u potpunosti prenosimo s The Guardiana, a tu je i video koji je Ottolenghijev tim podijelio na Instagram profilu.

Trebat će vam:

2 kg ili pola velike lubenice

10 g svježih listova mente ili bosiljka

3 žlice maslinova ulja

Za sirup od limete:

2 limete (korica jedne i sok dvije limete)

50 g demerara šećera

1 žličica paste ili ekstrakta vanilije

Za aromatiziranu sol:

3 žličice aleppo chillija (ili onog koji vam je pri ruci)

3/4 žličice cvijeta soli

1 žličica sumaca (začin koji možete kupiti u specijaliziranim trgovinama začinima)

1,5 žličice demerara šećera

1/8 žličice usitnjenog crnog papra

Priprema:

Lubenicu narežite na komade željene veličine i odstranite joj koru. Komade posložite po pladnju za serviranje. Za sirup od limuna u posudu stavite koricu limete, šećer, pastu ili ekstrakt vanilije i 50 ml vode. Zagrijavajte na srednjoj vatri i pustite da zavrije. Kuhajte pet minuta, dok se ne stvore mjehurići i dok ne dobijete sirup. Maknite s vatre i ohladite 15 minuta, a zatim umiješajte sok limete. Dok čekate da se sirup ohladi u mužar ubacite sve sastojke za aromatiziranu sol i lagano ih istucite. Na kraju po lubenici pospite sirup, dodajte bosiljak ili mentu i maslinovo ulje. Pospite dio aromatizirane soli i poslužite uz ostatak soli i sirupa sa strane.

image
Faris Mohammed/Unsplash/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:20