PROBAJ OVO

Makovnjača po receptu Bojane Bukvić još je jedan od evergreena koji obavezno pečemo za Uskrs

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Pastry chefica Bojana Bukvić nam je otkrila provjeren recept i pripremila ovaj poznati kolač!

"Lješnjak mi je favorit, a što se tiče tijesta napravila sam neki "hibrid" prhkog i dizanog tijesta. Meni se to čini zgodno jer budu taman kakve trebaju biti meke i prhke! Što se tiče nadjeva, nemojte štedjeti, neka budu bogate, a ako volite intenzivnije okuse, ovaj recept će vam posebno prirasti srcu!" - savjetuje vas Bojana. Evo što će vam trebati!

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Za tijesto:

  • 600 g glatko brašno
  • 10 g suhi kvasac
  • 100 g šećera u prahu
  • 280 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 100 g mlakog mlijeka
  • malo soli
  • korica limuna, naranče, vanilija

Umijesiti podatno tijesto od svih sastojaka i ostaviti na sobnoj temperaturi 2-3h. Razdijeliti tijesto na 2 dijela i svaki nadjenuti sljedećim nadjevima.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Za nadjev od maka:

150g mljevenog maka

  • 1 žlica meda
  • 75g šećera
  • tonka oraščić
  • cimet
  • korica limuna
  • 75g vrelog mlijeka
  • 1 bjelanjak
  • malo ruma

Za nadjev od lješnjaka:

  • 150 g mljevenog lješnjaka
  • 1 žlica meda
  • 75 g šećera
  • ras el hanout
  • korica naranče
  • 100 g vrelog mlijeka
  • 1 bjelanjak
  • malo ruma

Zakuhati mlijeko i preliti preko svih sastojaka, izmiješati, ohladiti i potom povezati bjelanjkom. Nadjenuti štruce. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi 20ak minuta pred pečenje. Peći na 180°C, 25-30 minuta dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:36