FANTASTIČAN JE!

Mala pekarnica na Krku postala je veliki hit, tamo smo pojeli jedan od najboljih biskvit kolača, a sada imamo i recept

"Minimalistički kolač s maksimalnim dojmom – jednostavan u formi, slojevit u okusu", tako Natalija Mrakovčić opisuje svoj kolač

Kada je početkom ljeta Natalija Mrakovčić sa svojom majkom Jelenom otvorila malu pekarnicu Pier Bakery, izazvala je veliki val oduševljenja. U manjoj sredini upustiti se u takav pothvat, ponuditi ljudima malo drugačiji, zdraviji i bolji kruh od onoga kakvi se svakodnevno nude u supermarketima, nije bio jednostavan potez, ali kada postoji talent i volja, sve se može, a upravo je Pier Bakery dobar primjer toga. Uvjerili smo se u to i sami kada smo malo poslije otvorenja isprobali njihov kruh, focacciu i odličan kolač od limuna.

Upravo nas je ova posljednja poslastica totalno iznenadila i odmah smo požalili što naš izvor, koji nas je proizvodima iz Piera obradovao, s Krka nije donio barem dva komada. Srećom, Natalija Mrakovčić ovih je dana recept za upravo taj limunasti kolač podijelila s nama.

PRIČA O PIER BAKERY

image
/Ustupljena Fotografija

Sočan, bogat okusom biskvit natopljen citrusnim sirupom, kako nam je rekla Natalija, služi kao baza za kremu od kiselog vrhnja i praline paste od sezama. Upravo ta praline pasta lijepo podiže cijelu kombinaciju i stvara krasan kontrast limunu u biskvitu, a rezultat je desert s jasnim slojevima okusa – svjež, kiselkast i orašast. Uostalom, recept ostavljamo u nastavku pa se u to možete uvjeriti i sami.

image
Ustupljena Fotografija/

RECEPT ZA KOLAČ OD LIMUNA

Za biskvit:
245 g glatkog brašna
220 g šećera u prahu
220 g jaja (oko 4 kom)
80 g neutralnog ulja
170 g vrhnja
50 g bademovog brašna
6 g praška za pecivo
20 g soka od limuna
15 g yuzu pire
prstohvat soli

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 160 °C. Kalup za kruh (22 × 10 cm) obložiti papirom za pečenje. Jaja, šećer i ulje miksati dok ne postanu blijeda i pjenasta. Dodati vrhnje, sok limuna i yuzua pa lagano promiješati. Suhe sastojke prosijati i pažljivo umiješati u smjesu. Uliti u kalup i peći 40–50 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Preliti simple sirupom od citrusa i ostaviti 10 minuta u kalupu, zatim izvaditi i potpuno ohladiti.
Za citrusni simple sirup:
500 g šećera
500 g vode
250 g soka od limuna
50 g yuzu pirea

Priprema
Vodu i šećer zakuhati dok se šećer ne otopi. Maknuti s vatre, kratko prohladiti pa umiješati sokove. Toplim sirupom kistom premazati još topli kolač.
Za kremu od kiselog vrhnja:
250 g vrhnja za šlag
150 g bijele čokolade
36 g želatina mase (1:5 želatina prah:hladna voda)
300 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
55 g limun sok
prstohvat soli
Priprema:
Vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko čokolade. Dodati želatina masu i dobro izmiksati štapnim mikserom. Ohladiti na 35 °C, zatim umiješati kiselo vrhnje ili grčki jogurt te dodati limun sok i ponovno izmiksati. Ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata, pa izmiksati do meke, prozračne kreme.

Dodatan savjet! Limun se može zamijeniti bergamotom, mandarinom, limetom i slično.
Za praliné pastu od crnog sezama:
50 g šećera
250 g crnog sezama
2 prstohvata cvijeta soli
Priprema:

Sezam tostirati dok ne zamiriše. Šećer otopiti u karamel, preliti preko sezama na silikonskoj podlozi i potpuno ohladiti. Razbiti na komade i blendati dok ne nastane glatka, sjajna pasta. Dodati cvijet soli.
Slaganje:

Biskvit narezati na deblje ploške i svaku premazati citrusnim sirupom. Na vrh nanijeti kremu od kiselog vrhnja. Dovršiti praliné pastom od sezama – u tankom sloju, spiralno ili kao ukrasne točke. Po želji posuti naribanom koricom limuna ili tostiranim sezamom za kontrast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 22:20