
Svijet zanatskog pekarstva u Hrvatskoj, temeljen na vrhunskim sastojcima, strpljenju i vještini ručne izrade, odnedavno ima novo, važno središte na Kvarneru. Na otoku Krku, na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista, otvorena je prva prava artisan pekarnica, donoseći sa sobom mirise i okuse koji su dosad nedostajali na otočkoj gastronomskoj sceni.
Riječ je o pekarnici Pier, projektu koji su pokrenule vlasnica Natalija Mrakovčić i njezina majka Jelena, dijeleći strast prema pekarstvu. Natalija donosi bogato iskustvo stečeno u cijenjenim kuhinjama poput restorana Boškinac u Novalji na Pagu i riječkom restoranu Nebo te u zagrebačkoj pekarnici Noel Bread & Deli. Ime pekarnice - Pier, nosi simboličnu priču, to je ime njihovog startera, prirodnog kvasca starog dvije godine, koji je baza svakog kruha koji izađe iz njihove peći.
Utemeljena na dugim procesima fermentacije, ponuda kruha uključuje klasike poput pšeničnog i baguettea, ali i maštovitije varijante kao što su kukuruzni kruh, kruh od heljde s orasima i rogačem, te mekani mliječni kruh s fermentiranom mlaćenicom. Svaki proizvod, govori nam, odražava posvećenost detaljima i dubokom razumijevanju procesa.
Poseban ponos pekarnice, nastavlja, je ručno rađeno lisnato tijesto, tehnika koja zahtijeva iznimnu preciznost. Iz njega nastaju klasični kroasani, verzije s bademom, ali i kreativne kombinacije poput kroasana punjenog kremom od vanilije i jagode, čija receptura uključuje i praliné pastu napravljenu od ostataka kroasana, poštujući pristup bez bacanja hrane.
U ponudi se ističe i lisnata rolica od oraha s glazurom od orahovice, moderna interpretacija tradicionalnog okusa.
Temelj filozofije ove krčke pekarnice leži u beskompromisnom odabiru namirnica, od francuskog maslaca i talijanskih brašna do mliječnih proizvoda domaćeg proizvođača Veronika. Upravo taj pristup predstavlja dobrodošao odmak od pekarskih proizvoda s prevelikom količinom instant kvasca i brašnom niže kvalitete. U ponudi su i džemovi domaće proizvodnje te gotovi sendviči.
Dolazak pekarnice Pier na i u Krk nije samo dobra vijest, već i značajan iskorak za gastronomsku ponudu otoka. On pokazuje da postoji sve veća potražnja za autentičnim i kvalitetnim proizvodima.
Ostaje nada da će ovaj pozitivan trend prepoznati i drugi, pa da bi slične zanatske priče uskoro mogle zaživjeti i na ostalim popularnim jadranskim otocima.
Komentari
0