Iako je već dugo previše vruće i previše teško, sada smo i službeno zakoračili u ljeto. Haljine već čekaju u ormaru, sandale su spremne za more i napokon krećemo s uživanjem u prvim ljetnim plodovima. Iako mojih omiljenih rajčica, volovskog srca, još uvijek nema, tješim se ovim slatkim mali cherry rajčicama i polako ih počinjem dodavati svakom obroku. Danas su završni dodatak ovim ljetnim mazalicama. Hit-jelo u svakoj roštiljarnici pretvorila sam u simpatičan zalogaj koji možete poslužiti na kućnom tulumu ili roštilju. Za ovu varijantu odabrala sam mljevenu puretinu, ali vi možete meso po izboru, dodala sam mozzarellu koja se lijepo i slasno topi, a zatim sve završila svježim dodacima. Rezultat su zalogaji koji ostaju sočni čak i kada se ohlade, zasitni i koji će se, baš kao i originalne mazalice, vrlo vjerojatno svidjeti svima za stolom. Najbolje od svega, priprema će vam oduzeti samo desetak minuta pa je pečenje, zapravo, dio koji trebate najdulje čekati. Također, osim s focacciom ili kruhom, ovo možete napraviti i s tortiljama, pa sve ispeći i na roštilju. Hit su, kako god okrenete.
Ljetne mazalice
focaccia od jučer
mljevena puretina
mladi luk
češnjak
bosiljak, timijan, origano
mozzarella
rajčica
zelena salata po želji
sol i papar
maslinovo ulje
Focacciu narežite na ploške pa je poprskajte maslinovim uljem. Mljevenu puretinu začinite soli, paprom, bosiljkom, origanom i timijanom. Dodajte sitno nasjeckani mladi luk i češnjak te malo maslinova ulja. Dobro pomiješajte i dobivenom smjesom premažite kriške focaccie. Pecite 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme nasjeckajte rajčicu, začinite je soli i paprom, malo limunova soka i maslinovim uljem. Isto napravite i sa salatom po izboru. Kada su mazalice gotove, po njima rasporedite mozzarellu, vratite u pećnicu na još pet minuta. Na tople mazalice dodajte rajčicu i salatu i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....