ZDRAVI TANJURIĆ

MALO DRUGAČIJA JELA NA ŽLICU: Riblja juha s mahunama i slanutkom

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
U nedavnom intervjuu su me pitali koje nam je obiteljsko jelo najdraže i što najradije volimo kuhati. Iako mi na prvu na pamet pada tjestenina, rekla bih da ipak kod nas, osim nje, najbolje prolaze jela na žlicu, odnosno jušnata jela.

Trebat će vam:

1/2 poriluka (samo bijeli dio)
2 veća češnja češnjaka
2 šalice mahuna
1 konzerva slanutka
500 g fileta oslića
50 ml bijelog vina ili sok 1/2 limuna
malo suhog ružmarina
sol i papar
1 puna šaka rikole ili mladog špinata
manji stručak peršina
2 žlice domaćeg kiselog vrhnja ili gustog vrhnja za kuhanje ili mascarponea
puno maslinova ulja

Zagreb, 240120.
Zimske juhe kao samostalna jela pripremila je Nastasja Petric; zdravo jelo za djecu i odrasle. Varivo od mahuna, oslica i slanutka, tortelini u pikantnoj juhi i minestrone.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Priprema:

Na maslinovu ulju kratko prodinstajte sitno sjeckani poriluk i protisnuti češnjak. Dodajte ružmarin, isprani slanutak i narezane mahune, kratko još zapecite i zalijte s vinom. Nakon par minuta posložite narezane filete oslića (pregledajte da nema kosti) veličine većeg zalogaja, posolite i popaprite, zalijte s 2 šalice vode i kuhajte sve skupa na jakoj vatri oko 15 minuta. Na kraju umiješajte vrhnje i vrlo sitno sjeckano zeleno lisnato povrće i peršin. Servirajte toplo s još maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 08:54