ZABORAVLJENI RECEPT

Malo je pisanih izvora o ovom tradicionalnom jelu koje je prehranilo generacije, imamo recept

 Marko Todorov/Cropix/Cropix
Svojevremeno smo posjetili Vrbovec gdje smo dobili pravi autentičan recept za ovo pomalo zaboravljeno jelo
Svojevremeno smo posjetili Vrbovec gdje smo dobili pravi autentičan recept za ovo pomalo zaboravljeno jelo

- Pekle su je žene dok sam bio mali, a one se pak sjećaju kako su je pekle njihove majke, bake, prabake. U davna doba Peru su pekli u krušnim pećima iz vrlo jednostavnog razloga. Peć su zakurili, i dok se ona temperirala, mijesilo se tijesto za kruh. Da se nahrane gladna usta i da se dobije poslastica koju su svi željno iščekivali, odvojio se dio tijesta za kruh. Malo su u njega umiješali svinjske masti, malo ga se razrijedilo mlijekom i ponovno premijesilo. Potom su tijesto razvaljali ukrug, u sredinu stavili nadjev od svježeg sira i vrhnja, kukuruzne melje ili griza da malo "stisne" i prelili vrhnjem razrijeđenim s jajcem". Pera je bila prva koja je išla u krušnu peć koja se još nije potpuno ohladila, da bi se u njoj pekao kruh. Upravo zato, tradicionalno na prvi pogled izgleda malo zagoreno, ali to je samo površinski - ispričao nam je Zdravko Benedik, predsjednik udruge Vrbovečka pera, kuhar po struci i inače stručan učitelj kuharstva u Vrbovečkoj srednjoj školi, dok smo gledali kako žene iz udruge mijese tijesto za ovaj tradicionalni kolač.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

Udruga Vrbovečka pera ima dugu tradiciju proizvodnje, a njena receptura prenosi se s koljena na koljeno. Pisanih izvora o tome je malo, međutim, postoji usmena predaja od žena koje pripremaju tradicionalna jela na manifestaciji Kaj su jeli naši stari, zahvaljujući kojoj se recept i sačuvao.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

- Od prve godine održavanja manifestacije Kaj su jeli naši stari, zapisano je mnogo recepta za Peru, a 2015. godine, dio žena iz udruge, Srednja škola Vrbovec (u kojoj postoji smjer kuharstvo), jedan ugostitelj s područja Vrbovca i Turistička zajednica Grada Vrbovca odlučili su zaštititi proizvod Vrbovečku peru znakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Recept: Tradicionalni recept za Vrbovačku pera

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 13:30