MEĐIMURSKA KUHINJA

Marko Palfi otvorio nam je vrata svog doma i skuhao jelo kakvo ne možete pojesti baš svugdje

Kad okupiš poznate chefove u jednoj kuhinji - nastanu fantastična jela. Drugačije s Markom, Matijom, Mašom, Ines i Raulom niti nije moglo završiti. Ovo je samo jedno od njih...

Na našoj sceni danas ne postoji kolektiv tako čvrsto povezan kao što je ovaj međimurski. Marko Palfi, Matija Bogdan, Maša Salopek, Ines Jurišić i Raul Lajtman - svi redom regiju iz koje su potekli smatraju jako bitnom, čak i ako danas ne kuhaju kod kuće.

image

Marko Palfi, Matija Bogdan, Maša Salopek, Ines Jurišić i Raul Lajtman

Vedran Peteh/Cropix

Za temu u novom, ljetnom broju magazina Dobra hrana, koji je već u prodaji, okupili smo ih u Čakovcu radi posebnog, nostalgičnog, ali modernog, uzbudljivog menija! Za tu su nam prigodu Palfijevi otvorili vrata svog obiteljskog doma i kuhinje, pa je red da ovaj i lijep i ukusan slijed jela otvorimo upravo receptom domaćina Marka Palfija.

image
Vedran Peteh/Cropix

Jezična barijera

KUHANJE JEZIKA:

  • 4 komada svinjskog jezika
  • 2 mrkve
  • 1 poriluk
  • 3 režnja češnjaka
  • pušlek peršina
  • 3 lovorova lista
  • sol, papar
  • 3 l vode

Sve sastojke stavite u vodu i kuhajte tri sata na laganoj vatri. Jezik ogulite od opne i odvojite prednji deblji od zadnjeg tankog dijela.

image
Vedran Peteh/Cropix

Međimurska juha

  • 150 g suhog mesa
  • 2 mlada poriluka
  • 2 mrkve
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 krumpira
  • 60 g heljde
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 20 g brašna

Na laganoj vatri sotirajte suho meso, poriluk, mrkvu i češnjak, oko 15 minuta. Dodajte krumpir nasjeckan na kockice. Sotirajte još 15- ak minuta da se krumpir lijepo zapeče. Dodajte temeljac od jezika, zakuhajte, dodajte slatko vrhnje, heljdu i brašno i kuhajte lagano 30 minuta. Završite s kiselim vrhnjem. Kod serviranja dodajte kopar i bučino ulje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Rolice od jezika

  • kuhani jezik
  • 100 g svježeg sira
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 20 g zelenog dijela mladog luka
  • 5 g dimljene crvene paprike
  • sol i papar

Debeli dio jezika tanko narežite. Formirajte u oblik pravokutnika da se šnite preklapaju. Punite kremom od sira i vrhnja koju ste začinili dimljenom paprikom i mladim lukom, soli i paprom. Zarolajte.

image
Vedran Peteh/Cropix

Krema od cikle

  • 100 g cikle iz zimnice
  • 10 g meda
  • 2 g ružičastog papra

Sve sastojke izblendajte u glatku kremu.

Krema od hrena

  • 50 g svježeg ribanog hrena
  • 100 g kiselog vrhnja

Sve sastojke izblendajte u glatku kremu.

Umak od maslačka

  • 2 krumpira
  • 2 jaja
  • 200 g lišća maslačka

Krumpir kuhajte u slanoj vodi do raspadanja. Dodajte lišće maslačka i jaja pa kuhajte još 7 minuta. Procijedite i ohladite pod jako hladnom vodom. Jaja ogulite. Sve zajedno ubacite u blender i pretvorite u glatku kremu.

image

Marko Palfi

Vedran Peteh/Cropix

Tartar od jezika

  • 50 g crnog kruha
  • 10 g kosane masti
  • 100 g skuhanog jezika
  • 15 g kiselih krastavaca
  • 15 g kapara
  • 15 g mladog luka
  • 5 g rustikalnog, zrnatog senfa
  • 25 g kosane masti
  • 10 g lišća peršina

Kruh namažite kosanom masti i zapecite ga na tavi. Sve ostale sastojke nasjeckajte jako sitno i spojite ih u tartar. Dodatno začinite po želji i potrebi. Poslužite tartar uz pečeni kruh.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija na naslovnici: Tomislav Krišto/Cropix

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
04. kolovoz 2025 07:22