JAKO FINO

Pala je kiša, odmah palimo pećnicu! Danas radimo gibanicu sa zeljem i orasima po receptu Maše Salopek (i Mašine mame)

Nije klasična međimurska, ali mogla bi se svidjeti onima koji vole krpice sa zeljem i općenito slastice s orasima

Kada smo za prošli broj magazina Dobra hrana na jednom mjestu okupili pet međimurskih chefova, svatko nam je pripremio jedno jelo koje ga podsjeća na kraj iz kojeg dolazi. Marko Palfi posvetio se tako jeziku, a Raul Lajtman trgancima. Na kraju, svoj je desert na stol stavila jedna i jedina Maša Salopek. U pitanju je bila gibanica sa zeljem i orasima, i to na dva načina - po receptu njezine mame Ksenije i po njezinom.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

"Mi smo obiteljski često hodali k našoj prabaki Veroni, koja je radila najbolji kukuruzni kruh, a uvijek je na stolu bila i ta gibanica, koja naravno, nama djeci nije baš odgovarala zbog zelja i oraha. Mene podsjeća na krpice sa zeljem, koje baš ne volim, ali mislim da je zapravo jako lijepo međimursko jelo. To je mali hommage prabaki Veroni pa sam mami zadala zadatak da od teta sazna obiteljski recept i ona je to, meni za ljubav, istraživala i ispekla svoju varijantu, a ja radim svoju. Radim domaću paštu, napunila bum ju s istim punjenjem koje je radila moja mama, okupala bum ju u svinjskoj masti i poslužila sa zabaglione kremom od kima, jer kim je isto dosta popularan začin u Međimurju, i malo šljivovice", rekla je Maša.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Oba recepta ostavljamo u nastavku i toplo vam preporučujemo da ih isprobate, jer su idealni upravo za ove, kasnoljetne kišne dane.

Gibanica mame Ksenije

Za tijesto:
320 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
1 jaje
1,5 žličica ulja
200 ml tople vode
pola žličice soli
pola žličice octa
1 žlica ulja za premazati tijesto
Za nadjev:
1 glavica zelja
mast
5-6 žlica oraha
šećer
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu pa spiralnim nastavkom umijesite tijesto. Premažite uljem i ostavite barem pola sata ili preko noći da u odstoji u hladnjaku. Na dobro pobrašnjenom stolnjaku razvucite tijesto. Po njemu rasporedite nadjev. Napravite ga tako da svježe zelje naribate na ribež (veće rupe), posolite i ostavite da se ocijedi. Zelje zatim zapecite na masti do zlatne boje. Ne smije hrskati pod zubima, ali ne smije niti previše potamniti jer onda bude ‘žufko’. Dok zelje pirjajte, slobodno dodajte 2-3 žlice šećera za boju i okus. Kad je zelje gotovo, dodajte šećera i oraha po želji. Dio oraha nasjeckajte na sitno, a dio sameljite. Nije potrebno staviti puno oraha, sveukupno 5-6 žlica na vrh ili prema ukusu. Smjesom napunite tijesto, zarolajte ga. Pecite premazano s malo masti na 220 stupnjeva oko pola sata.

Dodatan savjet!

Prije nego što ih dodate u nadjev, orahe možete i lagano tostirati

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Mašina varijanta gibanice sa zeljem i orasima

(nadjev je isti)

Tijesto za paštu:
525 g žumanjaka
225 g semoline
375 g brašna glatko
Krema od kima i šljivovice:
1110 g infuzije
390 g žumanjaka
170 g šećera
sol po ukusu
60 g ili manje šljivovice

Priprema:
Sve zajedno dobro izmiješajte i zamijesite tijesto. Pustite ga odstoji u hladnjaku prije nego ga počnete valjati.

Infuzirajte tostirani kim u vrhnju, najbolje preko noći. Procijedite prije izrade zabaglionea.

Za kremu žumanjke i šećer dobro ručno umutite na pari, dok se ne udvostruči volumen. Dodajte infuziji i zagrijavajte do 82 stupnja. Skinite s kupke i lagano ulijte hladnu šljivovicu. Posolite, ohladite i napunite sifon bocu, ako imate. Napunite dvije N2O bombice. Možete ga poslužiti i hladnog i toplog. Tijesto razvaljajte i punite ga smjesom od zelja i oraha pa kuhajte u vreloj vodi. Kod serviranja, radi različitih tekstura, dodajte karamelizirane orahe i razmrvljene komade pečenog vučenog tijesta.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 20:30