SPOJ OKUSA, BOJA I MIRISA

MAROKANSKA KUHINJA: KEFTA MKAOUARA - marokanske ćufte s poširanim jajima u tajinu

 Marko Miščević
U marokanskoj su se kuhinji isprepleli utjecaji berberske, arapske, andaluzijske, židovske i europske kulinarske tradicije, a mi vam donosimo nekoliko osnovnih recepata koji će vas sigurno ponukati da je podrobnije proučite
U marokanskoj su se kuhinji isprepleli utjecaji berberske, arapske, andaluzijske, židovske i europske kulinarske tradicije, a mi vam donosimo nekoliko osnovnih recepata koji će vas sigurno ponukati da je podrobnije proučite

Za mesne okruglice:

500 g fino mljevene govedine
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg lišća korijandra
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršinova lišća
2 češnja češnjaka, zdrobljenog u pastu
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
1 žličica kurkume u prahu
1 žličica slatke crvene paprike u prahu
1 žličica čili papričice u prahu
1 žličica sitne morske soli
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1/4 žličice kumina u prah
1/4 žličice začinske mješavine ras el hanout

Za umak:

2 žlice maslinova ulja
1 glavica luka (100 g), sitno nasjeckana
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
400 g rajčica, oguljenih i sitno nasjeckanih
1 žlica grubo nasjeckanog svježeg lišća korijandra
1 žličica začinske mješavine ras el hanout
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica smeđeg šećera
1 žličice harissa paste
morska sol i svježe mljeveni crni papar prema ukusu

Za finiš:

4 jaja
1 žlica grubo nasjeckanog svježeg lišća korijandra

Marko Miščević

Sitno naribajte luk, s malo soli u mužaru izdrobite češnjak u pastu, nasjeckajte korijandar i peršin te sve to dodajte u zdjelu s mesom i preostalim začinima te rukama temeljito izmijesite. Za umak nasjeckajte luk i češnjak, pomiješajte s maslinovim uljem i stavite na dno tajina. Kuhajte na laganoj vatri pet minuta dok se ne uznoji, potom dodajte sitno nasjeckanu rajčicu i začine, dobro promiješajte i nastavite kuhati na srednjoj vatri sljedećih 10 minuta, povremeno miješajući drvenom kuhačom. Od mesne smjese među dlanovima oblikujte kuglice veličine oraha, u tajinu ih rasporedite ravnomjerno na dno preko umaka te ostavite da poklopljeno krčka oko 20 minuta, dok se umak ne zgusne. Potom žlicom između ćufti oblikujte četiri udubljenja i u njih nježno razbijte jaja, pazeći da pritom ne razbijete žumanjke pa tajin ponovno pokrijte poklopcem. Nakon dvije minute posipajte po svemu grubo nasjeckan korijandar i nastavite poklopljeno kuhati sve dok se bjelanjak ne stisne i posve ne pobijeli, a žumanjak pritom još uvijek ostane mekan te potom sve još toplo odmah iznesite na stol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 18:51