SPOJ OKUSA, BOJA I MIRISA

MAROKANSKA KUHINJA: ZAALOUK - marokanska salata od patlidžana

 Marko Miščević
U marokanskoj su se kuhinji isprepleli utjecaji berberske, arapske, andaluzijske, židovske i europske kulinarske tradicije, a mi vam donosimo nekoliko osnovnih recepata koji će vas sigurno ponukati da je podrobnije proučite
U marokanskoj su se kuhinji isprepleli utjecaji berberske, arapske, andaluzijske, židovske i europske kulinarske tradicije, a mi vam donosimo nekoliko osnovnih recepata koji će vas sigurno ponukati da je podrobnije proučite
3 žlice maslinova ulja
pola većeg patlidžana (350 g), nasjeckanog na kocke
250 g rajčice, oguljene i nasjeckane na sitne kocke
50 g tikvica, narezanih na sitne kocke
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg korijandra
1 žličica slatke crvene paprike u prahu
1 žličica sitne morske soli
1/2 žličice kumina u prahu
1/4 žličica kajenskog papra u prahu
1 dl vode

Marko Miščević

U lonac ili tavu na zagrijano ulje stavite sve sastojke, dobro promiješajte i pokriveno na srednje jakoj vatri kuhajte 25 minuta, dok povrće ne postane mekano (uz povremeno miješanje da se ne bi lijepilo za dno), a potom otklopljeno kuhajte još 5-10 minuta dok ne ispari sva tekućina. Poslužite toplo ili hladno uz kus-kus (treći put paren nad limunom) te sve ukrasite kriškama svježeg krastavca i crnim maslinama te posipajte sitno rezanim korijandrom ili peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 18:51