Starinski recept

Meka, lagana i preukusna: Ova tradicionalna torta radi se bez brašna od samo četiri sastojka

U njoj nema ni puno šećera, a oduševit će vas koliko je meka i ukusna

Iako će se mnogi složiti kako je sad najbolji trenutak da malo odmorimo tijelo od teške hrane i sljedova koje smo svi u manjoj ili većoj mjeri bili izloženi u blagdansko vrijeme, to ne znači da se moramo odreći i slatkog, pogotovo kad to podrazumijeva laganu, a preukusnu tortu.

Srećom, izbor recepata za kolače nikad nije bio bogatiji pa je lako pronaći opcije koje gode nepcu, ali ne opterećuju ostatak tijela, a jedan od takvih je i ovaj za poznatu talijansku tortu od ricotte, koju nam donosi Slobodna. Ona donekle podsjeća na cheesecake, samo što je laganija i nježnija, a za razliku od spomenute - uopće nema koru.

Kako je riječ o starinskom desertu u njemu nema želatine, čudnih dodataka za koje nikad niste čuli, a nema ni brašna. Niti mrvice. Ni šećera nema puno, tek oko 60 grama, što je gotovo zanemariva količina kad je usporedimo s onom koja ide u prosječan blagdanski kolač. Super je i to što je recept dosta prilagodljiv i dopušta biranje dodataka za još bolju aromu. Hoće li to biti grožđice namočene u rumu, svježe voće poput jabuka, malina ili krušaka, čokoladne kapljice ili korica limuna, odluka je samo na vama. Naravno, neće škoditi ni koja kap arome vanilije, prstohvat cimeta ili kapljica ruma, ali nisu obavezni.

Ono što je najljepše je da je cijeli posao oko pripreme vrlo jednostavan i brzo gotov, a zatim samo treba pričekati oko pola sata da se torta ispeče...

image
Porosolka/Getty Images

Torta od ricotte

Trebat će vam:

250 g ricotte
2 jaja
25 g kukuruznog škroba
60 g šećera
po želji: grožđice, voće, čokoladne kapljice, korica limuna...

Priprema:

Izmiješajte jaja pjenjačom, dodajte im ricottu i šećer, a kad dobijete glatku i homogenu smjesu, dodajte škrob i na kraju voće po želji narezano na kockice ili drugi dodatak po želji.

Smjesu prebacite u kalup za torte i pecite na 180° oko pola sata. Ostavite u toploj pećnici s odškrinutim vratima da se malo ohladi pa premjestite na sobnu temperaturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:48