ZAMIJESI TIJESTO

Mekana brioš peciva dobra su ideja za doručak ili desert, sjajno se slažu i uz omiljene kreme

 Berislava Picek/cropix/
Poslužiti ih možete prazne, s omiljenim džemovima ili im dodati slastičarsku kremu i bobičasto voće po želji

Trebat će vam:

350 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
50 g šećera
prstohvat soli
140 ml mlakog mlijeka
5 jaja
250 g omekšalog maslaca
10 g suhog kvasca
1 žlica ruma
jaje za premazivanje

Priprema:

Stavite brašno, šećer, kvasac, sol, mlijeko i jaja u posudu za miješanje te električnom miješalicom ili ručno umijesite glatko tijesto. Dodajte na kockice narezan omekšali maslac te sjedinite sve sastojke. Tijesto će biti mekše, no neka vas to ne zabrinjava. Tijesto ostavite u posudi, prekrijte ga folijom i stavite u hladnjak minimalno 5 sati. Kada tijesto izvadite iz hladnjaka, bit će tvrđe i lako će se oblikovati. Rukama oblikujte tijesto u kuglice, ovisno o veličini kalupa koji imate. Stavite veći komad tijesta u kalup za brioše te manji dio kao poklopčić na vrh. Ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena. Prije pečenja tijesto premažite razmućenim jajetom. Pecite 20 minuta na temperaturi od 185 Celzijevih stupnjeva. Pečene prebacite na rešetku da se ohlade prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:00