Od slatkog slađe

Meke i slasne: Radimo tradicionalnu slasticu koju mnogi brkaju s popularnijom španjolskom ‘polusestrom‘

Kada ih vidite, možda ćete pomisliti da je riječ o churrosima, no iako slični, od njih se ipak po nečemu razlikuju

Nakon što je lani s nama podijelila recept za tradicionalne slavonske pokladnice koje se tope u ustima, Ena Kokanović Nagy, koju možete pratiti na Instagramu iza profila Slavonka.hr, sada nam je otkrila recept za špric krofne, poznatije u svijetu kao churros, odnosno španjolski uštipak. Iako, ako ćemo biti točni, nije riječ o sasvim istom receptu.

"Kad sam prvi put probala churrose, sjećam se kako sam odmah rekla ‘pa ovo su špric krofne‘. Postoji toliko sličnih recepata u svijetu, različito se zovu, a svi su jednako ukusni! Tako i ovi slavonski churrosi!", napisala je.

Špric krofne se, kako je dodala, ipak rade od jednostavnijeg oblika pâte à choux tijesta u koji ne ide masnoća pa je to ujedno i najveća razlika između njih i slavonskih krofni.

image
Ena Kokanović Nagy/ustupljena Fotografija/
image
Ena Kokanović Nagy/Ustupljena fotografija

"Postoji i posebna drvena šprica kojom se u originalu rade špric krofne, ali poslužit će i obična slastičarska vrećica", objasnila je te nastavila: "Možemo im dati nadimak ‘slavonski churrosi‘, ali ono gdje ne pristajemo na kompromis je izvorni naziv, a to je špric krofna, nikako krafna. A i morate priznati kako slađe zvuči”, istaknula je Ena otkrivajući nam recept za slasticu koja se tradicionalna spravlja na istoku naše zemlje, ali i u Vojvodini.

Špric krofne po receptu Ene Kokanović Nagy

Trebat će vam:

500 ml mlijeka
340 g glatkog brašna
prstohvat soli
3 jaja
1 l ulja ili 1 l masti za prženje

Za posipanje:

50 g šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte mlijeko na umjerenoj vatri. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte brašno pa pjenjačom miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Kuhajte smjesu još 2-3 minute, dok se u potpunosti ne odvoji od stjenke lonca.

Smjesu prebacite u posudu za miksanje i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi barem 30 minuta. Ohlađenoj smjesi dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.

Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu na koju ste stavili zvjezdasti nastavak za ukrašavanje. Špric krofne veličine otprilike 2-3 cm istisnte iz vrećice direktno u vrelo ulje ili mast. Pržite ih 4 minute. Same će se okrenuti, a ako se slučajno koja ne okrene sama, slobodno ju okrenite kako bi sa svih strana dobila lijepu zlatnu boju.

image
Ena Kokanović Nagy/Ustupljena fotografija
image
Ena Kokanović Nagy/ustupljena Fotografija/

Špric krofne izvadite na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće. Još tople ih uvaljajte u šećer. Možete ih poslužiti uz domaći džem, umak od čokolade ili ih jesti samo posute šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 12:32